Prikupljanje podataka

Počeo rad na procjeni moguće štete od primjene SSP-a

Gospodarstvo / Flash | 09. 08. 2016. u 16:35 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Uredu Svjetske banke u Sarajevu danas je održan sastanak predstavnika ove banke sa zastupnicima ministarstava poljoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH (FBiH) čime je počeo rad na prikupljanju podataka o eventualnim štetama u domaćem gospodarstvu od primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Predstavnik Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dušan Nešković rekao je Srni da je riječ o tehničkom sastanku timova o eventualnim štetama od primjene SSP-a, odnosno od primjene dodatnih koncesija koje su u pregovorima s EU prihvaćeni.

"Suština je da treba raditi na prikupljanju podataka o stanju proizvodnje i konkurentnosti za sve poljoprivrednike. Ako se pusti nova količina robe s nultom stopom carine imat će problema s plasiranjem svoje robu i sada treba procjeniti koliko će biti štete", precizirao je on.

Ovo je prvi u nizu tehničkih sastanaka koji će trajati narednih nekoliko mjeseci.

"Radit ćemo na prikupljanju i analizi podataka da bi se sve što se učini moglo primijenjivati od 1. siječnja, kada se rade i naše politike za proizvodnju, a istovremeno se očekuje i stupanje na snagu adaptiranog SSP-a. Sada je intenziviran rad, izneseni su prijedlozi u kojim se sektorima treba najviše raditi, a pred nama je veliki tehnički rad, i nas i entitetskih timova, pa i same Svjetske banke", zaključio je Nešković.

Podsjetimo, sporazum se temelji na obostranim interesima dviju strana i uzima u obzir temeljne osjetljive kategorije proizvoda na bh. strani te je usporediv sa sličnim sporazumima s drugim zemljama zapadnog Balkana.

S danom njegove privremene primjene, Europska unija će automatski ponovo uvesti trgovinske povlastice za izvoz iz BiH na tržište Europske unije za određene poljoprivredne proizvode, kao što su voće i povrće.

Potpisivanjem SSP-a, Bosni i Hercegovini je zahvaljujući ''evolutivnoj klauzuli'' potvrđen status države potencijalne kandidatkinje. To je mnogo više nego što su države potpisnice Europskog sporazuma dobile u pogledu daljnjeg pristupanja EU.

Kopirati
Drag cursor here to close