Višemilijunski projekt

Počeli radovi na izgradnji visokotlačnog voda i glavnog kolektora za međugorsku kanalizaciju

Gospodarstvo / Flash | 16. 12. 2014. u 16:08 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općina Čitluk je još 2008. godine izgradila i pustila u rad uređaj za pročišćavanje otpadnih voda za naselje Čitluk, a od tada se radi na pripremi i izgradnji druge faze izgradnje kanalizacijskog sustava za naseljena mjesta Međugorje i Bijakoviće.

Budući da je izgradnja kanalizacijskog sustava od izuzetnog značenja za Međugorje i Bijakoviće, ppćina Čitluk je još davno za izgradnju međugorske kanalizacije aplicirala prema Europskoj investicijskoj banci(EIB-u) i prema Europskoj komisiji (EK).

Za tu svrhu je općini Čitluk je EK iz IPA fondova za 2008. godinu odobrila milijun eura, a općina Čitluk se obvezala osigurati dodatnih milijun eura. Tim sredstvima Europska komisija je još prošle godine pokraj postojećeg čitlučkog pročistača u Potpolju izgradila novi pročistač za međugorsku kanalizaciju kao i snažnu crpnu stanicu u Međugorju.

Od svojih milijun eura općina je planirala izgraditi visokotlačni vod koji će povezati crpnu stanicu Međugorje s pročistačem u Potpolju te dio glavnog kolektora od Pošte do već završene crpne postaje Međugorje.

Međutim, unatoč tome što je općina Čitluk još prije tri godine završila projekt izgradnje tlačnog voda i glavnog kolektora te što su davno osigurana sredstva za tu investiciju i što je u travnju odabran izvođač radova (tvrtka Hering d.d. Široki Brijeg), tek danas su konačno počeli dugo očekivani radovi na izgradnji tlačnog voda i glavnog kolektora za međugorsku kanalizaciju, prenosi Brotnjo-online.com.

Završetkom tog projekta stvorit će se preduvjeti za izgradnju sekundarne kanalizacijske mreže u Međugorju i Bijakovićima.

''U prvoj fazi je izgrađena crpna stanica u Međugorju i pročistač u Potpolju  za 7000 ekvivalenata, što je financirala EK iz IPA fondova  2008. godinu u iznosu od milijun eura. Mi smo se obvezali osigurati još toliki iznos za izgradnju 2.400 metara dugog tlačnog kanalizacijskog voda koji će ići uz potok Lukoć i povezati crpnu stanicu u Međugorju s pročistačem u Potpolju te za izgradnju dijela glavnog kolektora od međugorske Pošte do crpne stanice Međugorje.

Upravo su ti radovi konačno danas počeli a njihova  ukupna vrijednost  iznosi 1.509.322 KM. Ta sredstva osigurana su dijelom iz EIB-a, a dijelom iz granta. Izvođač radova širokobriješki Hering obvezao se da će taj projekt završiti za godinu dana, a po mojoj procjeni, mislim da će to biti i prije  jer će se nakon blagdana Tri  Kralja radovi intenzivirati'', ističe  načelnik Čitluka Ivo Jerkić.

On dodaje kako su nakon izgradnje kolektora i pročistača za Čitluk, tražili način kako krenuti u ugradnju međugorske kanalizacije  i konačno to sada čine kako bi se stvorili uvjeti za gradnju sekundarne mreže. 

''Ovo je značajna kapitalna investicija za Međugorje i  bijakoviće, pogotovo stoga što se ovdje ostvaruje milijunski broj noćenja, a kanalizacija nije riješena pa sve fekalne vode završavaju u tlu i podzemlju'', istaknuo je na kraju čitlučki načelnik Ivo Jerkić.

Kopirati
Drag cursor here to close