BiH

Počela distribucija cjepiva protiv bolesti kvrgave kože

Gospodarstvo / Flash | 19. 04. 2017. u 12:24 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Distribucija cjepiva veterinarskim organizacijama u Bosni i Hercegovini protiv bolesti kvrgave kože počela je jučer, a nakon toga se očekuje početak preventivnog cijepljenja goveda protiv ove bolesti na području BiH, priopćeno je iz Ureda za veterinarstvo BiH.

Taj ured je u suradnji i uz suglasnost nadležnih tijela entiteta i Brčko distrikta BiH, izradio Program preventivnog cijepljenja goveda protiv bolesti kvrgave kože, kojim je predviđena obavezno cijepljenje goveda na cijelom području BiH i date detaljne upute o načinu provođenja cijepljenja i izvještavanja. Zbog što efikasnijeg provođenja programa, napravljene su zone cijepljenja.

U zoni A su općine: Berkovići, Milići, Bileća, Mostar, Bratunac, Neum, Centar Sarajevo, Nevesinje, Čajniče, Novi Grad Sarajevo, Čapljina, Novo Goražde, Čitluk, Novo Sarajevo, Foča, Olovo, Foča (FBiH), Osmaci, Gacko, Pale, Goražde, Pale (FBiH), Hadžići, Ravno, Han Pijesak, Rogatica, Istočna Ilidža, Rudo, Istočno Novo Sarajevo, Sokolac, Istočni Mostar, Srebrenica, Istočni Stari Grad, Stolac, Ilidža, Šekovići, Ilijaš, Trnovo (FBiH), Kalesija, Trnovo (RS), Kalinovik, Višegrad, Kladanj, Vlasenica, Konjic, Zvornik, Ljubinje i Živinice.

Cijepljenje će se provesti živim atenuiranim homolognim cjepivima koje su nabavljene iz donacije Banke cijepljenja Europske unije i cijepivima koje će biti nabavljene iz donacije švedske Side za nabavku dijela potrebnih količina cjepiva.

Prvi kontingent od 100.000 doza cjepiva dostavljen je 17. travnja od Banke cjepiva Europske unije. Cjepiva su korištena kako u zemljama Europske unije tako i zemljama susjedima Bosni i Hercegovini. Cjepljenje će početi u Zoni A.

Na terenu će je provoditi veterinarske organizacije u skladu s planovima distribucije, koji su svaki za svoje područje pripremila nadležna tijela entiteta i Brčko distrikta BiH i ona snose troškove cjepljenja.

Ured za veterinarstvo BiH će u suradnji s nadležnim tijelima entiteta i Brčko distrikta BiH nadzirati provođenje cjepljenja i izvještavanje donatorima.

U toku 2016. godine bolest kvrgave kože proširila se na gotovo sve zemlje u regiji i izazvala ozbiljne socioekonomske posljedice. Zbog blagovremenog djelovanja i preventivnih mjera u tijeku 2016., bolest nije zabilježena na području Bosne i Hercegovine. Sve zemlje u kojima je bolest utvrđena provela su cijepljenje, uključujući i Hrvatsku gdje je to učinjeno preventivno bez prethodnog utvrđivanja bolesti.

Budući da su se pojavila nova žarišta tijekom 2016. i 2017. godine kod necijepljenih životinja u zemljama koje su provele cijepljenje, evidentno je da virus i dalje cirkulira na ovom području.

Bolest je utvrđena tijekom 2016. na granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, zbog čega je odmah formiran Zajednički centar za kontrolu bolesti budući da su dijelovi Bosne i Hercegovine bili u zoni ugroženog područja.

Iz tog razloga, a na osnovu iskustava drugih zemalja i preporuka eksperata Europske komisije, konstatirana je neophodnost preventivnog cijepljenja u BiH. U skladu s tim je 17. ožujka ove godine, uz suglasnost nadležnih tijela entiteta i Brčko distrikta BiH, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH donio odluku o uvođenju cjepiva goveda protiv bolesti kvrgave kože.

Kopirati
Drag cursor here to close