Jaranstvo

Pobuna: SBB-ov direktor neće potpisati Novalićevu odluku o privatizaciji

Gospodarstvo / Flash | 28. 03. 2017. u 11:43 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom izjave premijera Vlade FBiH Fadila Novalića da mu nisu jasne prozivke vezano za odluku Vlade FBiH o načinu privatizacije državnog kapitala u gospodarskom društvu Sarajevo osiguranje d.d. Sarajevo i konstatacije da ''ako SBB smatra da je na djelu kriminogena privatizacija onda mora biti svjestan da je vodi direktor kojeg je sam imenovao'', Savez za bolju budućnost priopćio je kako direktor Agencije za privatizaciju neće potpisati odluku.

SBB navodi kako je Vlada FBiH donijela plan privatizacije 52 kompanije još 2015. godine,(koja je kasnije smanjena na 20), a tada direktor Agencije za privatizaciju u FBiH nije bio iz SBB-a.

''Isto se odnosi i na Odluku Vlade od 17.5.2016. godine, te Odluku od 24.6.2016. godine. Direktor Agencije za privatizaciju FBiH iz SBB-a preuzeo je dužnost tek kasnije, odnosno 1.8.2016. godine. Još gore po neiskrenog Fadila Novalića, koji je slagao da Vlada FBiH na sjednici u Mostaru u četvrtak 23.3.2017. godine, 'nije povukla nikakav novi potez, već je samo dala zeleno svjetlo za nastavak realizacije plana Agencije za privatizaciju', jeste Odluka Vlade FBiH, potpisana tog istog dana i to njegovom rukom'', navodi SBB.

Stranka dodaje kako se iz Odluke o načinu, odnosno metodi privatizacije državnog kapitala u gospodarskom društvu Sarajevo-osiguranje d.d. Sarajevo, iz točke I i iz točke II, najbolje vidi naredbodavni odnos Vlade FBiH prema Agenciji, kao i iz točke III, gdje se Agenciji za privatizaciju pismeno nalaže ''da provede postupak prodaje metodom neposredne pogodbe''.

''Stoga je potpuno jasno da direktor Agencije ne sudjeluje niti u kakvoj kriminogenoj privatizaciji, već mu Novalić nalaže da to mora učiniti i to bez naznake najniže pogodbene cijene! Ipak, direktor Agencije je danas dobio stranačku uputu od predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića da ne izvrši štetnu Odluku Vlade FBiH,koja bi imala znatne financijske posljedice zbog jaransko-otimačke privatizacije'', priopćio je SBB.

Kopirati
Drag cursor here to close