Zakoni

Poboljšati reviziju i tržnice u Federaciji

Gospodarstvo / Flash | 15. 12. 2016. u 13:56 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nacrt zakona o računovodstvu i reviziji u Federaciji BiH upućen je u javnu raspravu od 90 dana radi podizanja nivoa kvalitete financijskog izvještavanja i revizije u Federaciji BiH. To je omogućeno nakon što su tekst nacrta na današnjoj sjednici odobrili izaslanici Doma naroda, a ranije i poslanici Federalnog parlamenta.

Primjene odredbi nove direktive Europske unije, prije svega uspostavljanjem efikasnog sustava kontrole kvalitete rada u reviziji, kao i sustava nadzora nad revizijom, trebaju doprinijeti poboljšanju kvalitete revizorskih izvještaja na trajnoj osnovi.

To će dovesti do poboljšanja kvalitete financijskih izvještaja i pozitivno utjecati na sve gospodarske subjekte, ali i na državne organe i institucije, kao i strane i domaće investitore. Odredbe ovog zakona primjenjuju se na sve profitne pravne osobe.

Pravne osobe Zakon razvrstava na mikro, male, srednje i velike, ovisno o visini poslovnog prihoda, prosječnoj vrijednosti poslovne imovine i prosječnom broju zaposlenih tijekom poslovne godine, utvrđenih na dan sastavljanja financijskih izvještaja u poslovnoj godini.

Ovo definiranje urađeno je jer se u zemljama EU velika pažnja posvećuje mikroentitetima. S tim u vezi, u zakonom su za njih u velikoj mjeri pojednostavljena pravila za vođenje poslovnih knjiga i sastavljanje financijskih izvještaja.

Zakon ukida obvezu sačinjavanja i predstavljanja periodičnih (polugodišnjih) financijskih izvještaja radi smanjenja obveza i troškova u vezi s njihovim predavanjima.

Novina je i uspostava registara pravnih osoba i poduzetnika za pružanje knjigovodstvenih i računovodstvenih usluga. Predloženim zakonom propisana je obveza profesionalnog tijela da Vladi Federacije BiH podnosi izvještaje o radu i stanju u oblasti računovodstva i revizije.

Istodobno, predložene izmjene i dopune Zakona o unutarnjoj trgovini, koje trebaju utjecati na smanjivanje "sive ekonomije" u oblasti unutarnje trgovine u FBiH, danas je u vidu nacrta usvojio Dom naroda, a ranije i Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH.

Budući da u Federaciji ima oko 20 do 25 situća trgovaca koji se bave trgovinom na tržnicama izmjenama se predlaže uvođenje nove kategorije "trgovca pojedinca" koji isključivo osobnim radom obavlja trgovinu namalo i to samo na jednom prodajnom mjestu izvan prodavaonice.

Za značajan broj pojedinaca, koji se bave trgovinom bez ikakve dozvole ili odobrenja, izmjene će značiti - legalizaciju rada uz ublažavanje uvjeta za registraciju te će uvjet biti da posjeduju završenu osnovnu školu.

Također, zakonskim rješenjem uređuje se poslovanje tržnica i nameće obveza organizatorima tržnica da prodajna mjesta iznajmljuju samo registriranim trgovcima, poljoprivrednim proizvođačima i zanatlijama, jer je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da cijene usluga organizatora pijace nisu transparentne i istaknute, a da se naplata iznajmljivanja prodajnog mjesta i opreme vrši gotovinski bez izdavanja fiskalnog računa.

Jedan od ciljeva navedenog zakona je stvaranje uvjeta za ispunjenje međunarodnih obaveza BiH iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i ugovora o slobodnoj trgovini, kao i otklanjanje prepreka u pregovorima BiH za ulazak u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO).

Tako je brisana odredba člana 13. Zakona kojom se, po ocjeni Europske komisije, narušava dosljedna primjena principa slobodne trgovine iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i insistira na otklanjanju protekcionističkih mjera u oblasti trgovine.

Nakon što se provede javna rasprava Vlada FBiH treba utvrditi prijedlog navedenih izmjena i dopuna.

Kopirati
Drag cursor here to close