Energetika u Republici Hrvatskoj do 2027.

Plenković: Vrijeme jeftinih energenata je iza nas

Gospodarstvo / Flash | 27. 10. 2022. u 12:24 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga Hrvata Bosne i Hercegovine Prsten organizirala je peti Prstenov poslovni forum Zagreb 2022. sa središnjom temom "Energetika u Republici Hrvatskoj do 2027.”.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u svom je obraćanju istaknuo kako je devet mjeseci ruske agresije na Ukrajinu utjecalo na globalnu sigurnosnu, političku, energetsku, prehrambenu i ekonomsku arhitekturu te na inflatorne pritiske na gospodarstva diljem svijeta.

Ocijenio je kako je novi paket Vlade zaštite građana od poskupljenja umirio ozračje u društvu te donio predvidljiv scenarij za kućanstva i gospodarstvenike po pitanju cijena energenata.

''S ciljem zaštite kućanstava i poduzeća mi smo donijeli mir sigurno do proljeća, a do tada ćemo i na domaćoj i na europskoj razini tražiti dugoročnija, održiva rješenja za cijene energenata. Vrijeme jeftinih, dostupnih, jako priuštivih cijena energenata je iza nas. Ovaj problem neće nestati preko noći, s ovim pitanjem nosit ćemo se još dugo vremena”, istaknuo je.

Foto: EPA / Hrvatski premijer Andrej Plenković

Najavio je donošenje mjere energetske solidarnosti između Hrvatske i Slovenije s ciljem energetske sigurnosti EU članica.

Dodao je kako je politički dogovor o osiguranju energetske neovisnosti na razini EU imalo trenutni efekt na smanjenje cijena plina na europskim burzama, s obzirom da su mnogi trgovci u ovoj situaciji krize imali dodatne profite iako cijena proizvodnje plina u Europi nije porasla.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović upozorio je kako je ruska agresija na Ukrajina dodatno osvijestila važnost odmaka od fosilnih goriva.

“Energija sunca jedan je element hrvatskog puta prema samoopskrbi energijom”, naglasio je ministar Filipović.

Predsjednik udruge Prsten Pavao Zubak upozorio je kako tema energetike postaje sve važnija u društvu te kako će se stoga današnji forum ponajviše bazirati na temi solarnih elektrana.

“Ako se udružimo mi možemo ne samo prestati uvoziti električnu energiju, već je možemo izvoziti”, poručio je Zubak.

Udruga Hrvata Bosne i Hercegovine Prsten djeluje već 17 godina i okuplja preko 230 poslovnih subjekata koji djeluju u Hrvatskoj s oko 11.000 zaposlenih koji generiraju oko 5,5 posto DBP-a Hrvatske, a sudjeluju i u školovanju studenata u BiH i iz BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close