Die Welt

Plenković se pohvalio: Hrvati kao sjeverni Europljani

Trenutno se Hrvatska, kako je rekao za broj od ponedjeljka tog njemačkog lista, nalazi u fazi u kojoj testira mjere postupnog ukidanja restrikcija u ugostiteljstvu.
Gospodarstvo / Flash | 18. 05. 2020. u 15:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je nadu da će ove godine turistička sezona ipak biti uspješna, nakon što je Zagreb dobro odgovorio na krizu vezanu uz pandemiju koronavirusa s relativno malim brojem zaraženih, u intervjuu za dnevnik Die Welt.

Trenutno se Hrvatska, kako je rekao za broj od ponedjeljka tog njemačkog lista, nalazi u fazi u kojoj testira mjere postupnog ukidanja restrikcija u ugostiteljstvu.

"Mi trenutno promatramo kako to u praksi funkcionira. I siguran sam da ćemo još uoči ljetne sezone sakupiti mnoga dobra praktična iskustva", rekao je hrvatski premijer, piše Hina.

On je izrazio uvjerenje da broj novozaraženih neće porasti tijekom ljeta, ako se svi i dalje budu pridržavali mjera, te izrazio nadu da će ova sezona biti uspješna. Dodao je kako se ipak ne očekuje isti broj turista kao prošle godine.

Objašnjavajući relativno niski broj zaraza u Hrvatskoj, istaknuo je kako je Hrvatska "pomno pratila razvoj u Kini još od 8. siječnja. I krajem istog mjeseca sam na rubu Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu razgovarao s predsjednikom Svjetske zdravstvene organizacije i već mi je tada bilo jasno da to može biti opasno",

On je zaključio kako su sve mjere protiv širenja koronavirusa bile "jasno komunicirane" prema građanima ali je dodao kako zasluga leži i na građanima koji su se pridržavali uputa.

"Ja sam impresioniran jer je naš mentalitet zapravo mediteranski. No tijekom pandemije smo se više ponašali kao sjeverni Europljani", primijetio je Plenković koji je ukazao i na dugu tradiciju zdravstva u Hrvatskoj.

Plenković je naglasio kako je hrvatsko predsjedanje EU-om zbog pandemije proteklo drugačije od očekivanog ali i da su postignuti neki rezultati od kojih je istaknuo otvaranje pristupnih pregovora o članstvu s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

"Političkim i diplomatskim naporima smo promijenili stav nekih prilično utjecajnih članica. To će ući u sjećanje kao povijesna zasluga Hrvatske za svoje susjede", rekao je Plenković.

On je također zaključio kako Europska unija mora održati svoju prisutnost u regiji kako ona ne bi pala pod utjecaj drugih sila.

 

Kopirati
Drag cursor here to close