Olakšice

Plavi dizel za ratare bez trošarina i cestarina

Gospodarstvo / Flash | 20. 11. 2014. u 18:39 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje BiH usvojio je Nacrt izmjena i dopuna Zakona o trošarinama u BiH koje se odnose na "plavi dizel" i uputio ih u proceduru nadležnim institucijama entiteta i BiH.

Podržan je i zahtjev poljoprivrednika za izjednačenje cijena veterinarskog pregleda pri uvozu u BiH sa cijenama na ulasku u zemlje Europske unije.

Izmjenama i dopunama ovog zakona precizira se na koji način se prometuje "plavim dizel“ gorivom, gdje će poljoprivredni proizvođači moći nabavljati ovo gorivo bez plaćanja trošarina i cestarina, a predviđen je i povrat trošarina za prevoznike, priopćeno je nakon izvanredne sjednice Upravnog odbora UNO.

Uz Nacrt izmjena i dopuna Zakona o trošarinama u BiH, koji su pripremili članovi UO iz reda stručnjaka i predstavnici UNO, na današnjoj sjednici dodane su i primjedbe koje su imali predstavnici Vlade Federacije BiH o čemu će se na kraju izjasniti nadležna povjerenstva entitetskih parlamenata, a bit će dostavljene i misiji Međunarodnog monetarnog fonda, priopćeno je nakon sjednice.

Razmatrajući moguće mjere koje Upravni odbor UNO može poduzeti da omogući bolju konkurentnost domaćih poljoprivrednih proizvođača, na današnjoj sjednici podržan je zahtjev poljoprivrednih udruženja da se izjednači cijena veterinarskog pregleda pri uvozu u BiH s cijenama na ulasku u zemlje Europske unije.

U skladu sa zahtjevima poljoprivrednih udruženja u BiH, Upravni odbor UNO sugerirao je rukovodstvu Ureda za veterinarstvo BiH da ubrza rad na ispunjavanju uvjeta iz Mape puta koja se odnosi na izvoz mlijeka, mliječnih prerađevina i namirnica životinjskog porijekla u zemlje EU.

Upravni odbor zadužio je UNO BiH da provjeri uvoz mesa po odobrenim kvotama i da se u roku od 30 dana, prekontrolira sve izdane potvrde.

Kopirati
Drag cursor here to close