Realni sektor ispašta

Plaće: U Distriktu 818 maraka, u Federaciji 838, u RS-u 846 maraka

Gospodarstvo / Flash | 20. 11. 2016. u 13:11 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Distriktu Brčko je, u odnosu na Federaciju i Republiku Srpsku, najniža prosječna plaća, prema podacima državne agencije. Iz Sindikata tvrde da radnici u realnom sektoru najviše ispaštaju, jer je, u odnosu na javne institucije, njihova plata dvostruko manja.

Najnižu plaću u Brčko Distriktu najbolje oslikavaju statistički pokazatelji državne agencije, tvrde u brčanskom Sindikatu, ističući da je prosječna plaća u Distriktu 818 maraka, u Federaciji 838, dok je u RS-u 846 maraka. Trenutna situacija najviše pogađa radnike u realnom sektoru, jer imaju upola manje plaće od radnika u javnim institucijama.

''To je pojava u realnom sektoru, privredi - 400 maraka. Međutim, ako uzmemo u obzir da se radi 10 ili 12 sati - pa negdje i 16, te subote, nedjelje i praznike, gdje se pola godišnjeg odmora ukrade'', prosječna plaća je ispod 300 maraka'', tvrdi Ilija Kalajdžić, generalni tajnik Sindikata Distrikta Brčko.

Ovakva situacija uglavnom ide na štetu Distrikta, jer već godinama izostaje donošenje odgovarajućih provedbenih propisa koji se tiču najosnovnijih prava radnika, tvrde sindikalisti.

''Osnovni nedoneseni akt je ovaj naš opći kolektivni ugovor po kojem mi težimo da stvarno uredimo ovu radno-pravnu oblast - znači, da pomognemo i poslodavcima i radnicima. Do sada nismo nailazili na razumijevanje'', navodi Ramo Mujanović, predsjednik Predsjedništva Sindikata Distrikta Brčko.

U Udruženju poslodavaca smatraju da je gospodarstvo postala neinteresantna za zapošljavanje spram javne uprave, koja zbog neplaćanja obaveza ionako ne predstavlja odgovornog poslodavca.

''Na drugoj strani, daje 50-100 milijuna poticaja za privredu. Hajdemo rasteretiti privredu tih obaveza, hajdemo vratiti dugove svi i imati iste aršine primjene kad je u pitanju inspekcijski nadzor po pitanju rada, radnih odnosa i plaćanja obveza'', ističe Ševal Suljkanović, predsjednik Udruženja poslodavaca Distrikta Brčko.

Novim Zakonom o radu i općim kolektivnim ugovorom, trenutno stanje se može popraviti, tvrde u Sindikatu.

Kopirati
Drag cursor here to close