Proračun

Pet milijardi maraka za bolji život

Vlada Federacije BiH odlučila je od siječnja iduće godine ''pogurati'' branitelje, poljoprivrednike, stambeno zbrinuti mlade bračne parove...
Gospodarstvo / Flash | 30. 11. 2019. u 21:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Foto: Ilustracija / Novac

Proračun Federacije BiH za iduću godinu iznosit će skoro pet milijardi maraka, što je skoro dva puta više nego u ovoj godini.

Posljedica je to prelaska Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidskog osiguranje na proračun, ali to ne znači da će novac namijenjen za mirovine biti prebačen u druge svrhe i projekte.

Pet maraka

Vlada Federacije BiH odlučila je od siječnja iduće godine ''pogurati'' branitelje, poljoprivrednike, stambeno zbrinuti mlade bračne parove...

Najviše će ''profitirati'' branitelji, jer je novina u proračunu vezana uz zakon koji se njih direktno tiče, a za šta je planirano 50 milijuna KM.

Zakon o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji stupio je na snagu početkom kolovoza, i to nakon devet godina.

Branitelji će, prema ovom zakonu, moći ostvariti 16 prava, među kojima je pravo na egzistencijalnu naknadu, a svaki RVI koji ima mjesečni prihod manji od 170 KM, može aplicirati putem svoje službe za braniteljsko-invalidsku zaštitu. Zakonom je predviđeno da naknada bude u visini od pet maraka za svaki mjesec proveden u Oružanim snagama.

Za nastavak sufinanciranja kreditne linije putem ''Union banke'' za stambeno zbrinjavanje mladih ponovo je planirano da se osigura 15 milijuna KM, dok poticaj za poljoprivrednike iznosi 87 milijuna KM.

Federalna ministrica financija Jelka Milićević naglasila je da je pao izvoz iz BiH te da je neophodno pomoći poljoprivrednicima. Prepoznajući njihov težak položaj u FBiH i njihovu potrebu za povećanjem konkurentnosti, Vlada FBiH povećala je ukupna sredstva usmjerena ovim kategorijama za 18,3 milijuna KM.

Sanacija ustanova

Povećani su i transferi za raseljene kategorije i izbjeglice sa 16,1 milijun na 23,1 milijun maraka.

Za razliku od ove godine, kada je bilo osigurano svega šest milijuna KM za sanaciju zdravstvenih ustanova, za 2020. predviđeno je 30 milijuna KM, javlja Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close