Reportaža

Peru zbog svoje bogate prošlosti privlači sve više turista iz cijelog svijeta

Gospodarstvo / Flash | 28. 06. 2015. u 11:08 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Peru, zemlja u Južnoj Americi, sa antičkim gradom Machu Picchuom koji je ujedno i jedan od sedam svjetskih čuda, amazonskim šumama i Titicacom, najvišim slatkovodnim jezerom, predstavlja pravu turističku atrakciju. zanimanje za ovu zemlju raste iz dana u dan. 

Svake godine milijuni turista iz svih dijelova svijeta dolaze kako bi posjetili i vidjeli predmete iz vremena različitih civilizacija, među kojima i Inka. Postoje i oni koji dolaze kako bi iskusili život u amazonskim tropskim šumama koje se često nazivaju "plućima zemlje“. Riječ je o najvećim i najvlažnijim šumama u svijetu.

Prema podacima Svjetske organizacije za putovanja i turizam Peru je u prošloj godini posjetilo više od 3,8 milijuna turista, a očekuje se da će ovaj broj u 2024. biti povećan na 5,8 milijuna. 

U Peruu veliki dio policajaca u prometu čine žene. Turisti najviše posjećuju glavni grad Limu, potom Cusco, Punu, Machu Picchu i kao i amazonske pume.

Ova bogata zemlja posjeduje veliki broj povijesnih zgrada kao i muzeja. Glavni grad Lima je poznata po dubokom moru, surfanju i jedrenju na dasci kao i restoranima sa morskim specijalitetima. 

Ulice Lime su prepune različitih prodavaonicama u kojima uživa veliki broj turista. Ulice su u svako doba godine preplavljene turistima iz svih dijelova svijeta. 

Među gradovima koje turisti rado posjećuju u Paruu je svakako i Cusco kojeg peruanski ustav određuje i kao "povijesnu prijestolnicu Perua". Dugo je bio prijestolnica Inka, a sada je polazna točka za sveti grad Inka, Machu Picchu. Cusco je danas iznenađujući spoj Inka prijestolnice i kolonijalnog grada.

Nalazi se na 3.416 metara nadmorske visine i zbog toga turistima predstavlja jedno od najtežih mjesta za posjetiti. Ipak, to ih ne sprečava da uživaju u gradu u kojem još uvijek postoje svježe okrečene hiže, palače i prekrasne barokne crkve na kojima je ostvaren spoj Plateresca, Mudejaro i Churrigueresco stilova s Inka tradicijom.

U njemu danas živi oko 250.000 stanovnika, a turisti najčešće posjećuju kulu Sacsayhuaman, ali i crkvu i katedralu. 

Machu Picchu, drevni grad u oblacima je izgrađen za oko 1.000 osoba. Stotinama godina odolijeva različitim zemljotresima. Zidovi grada su urađeni od kamena bez korištenja bilo kakvog drugog materijala. U ovom gradu se najbolje može vidjeti umijeće Inka kada su matematika i inžinjerstvo u pitanju. 

Vjerojatno je izgrađen oko 1300. godine, ali je ostao skriven sve do 1911. kada ga otkriva Amerikanac Hiram Bingham. Pretpostavlja se da su Inke tokom španjolske invazije uništile planinske ceste i napustile grad. 

Ovaj grad je 1983. godine upisan na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Americi, a 2007. godine je izabran kao jedno od sedam novih svjetskih čuda. 

Svakako, Peru je mjesto koje turisti rado posjećuju zbog velikog broja zanimljivih građevina, gradova, ali i prirodnih ljepota. 

Kopirati
Drag cursor here to close