Zbog suše

PDP: Vlada RS-a treba proglasiti stanje elementarne nepogode

Gospodarstvo / Flash | 30. 07. 2017. u 13:51 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog visokih temperatura i suše uništeni su poljoprivredni usjevi u RS-u pa u PDP-u traže da Vlada proglasi stanje elementarne nepogode i bar dijelom nadoknadi štete ratarima.

Predsjednik te stranke Branislav Borenović danas je u bijeljinskom selu Donja Čađavica razgovarao s poljoprivrednim proizvođačima čije hektare zasijanog kukuruza, duhana, soje i drugih kultura uništavaju visoke temperature zraka.

Uloženo u sjetvu poljoprivrednici ne mogu vratiti, a Borenović je najavio da će insistirati da resorno ministarstvo proglasi stanje elementarne nepogode.

''Razumijemo ljude koji se nalaze u teškom stanju i koji očekuju reakciju. Ne treba gledati samo u nebo nego i u institucije koje imaju zakonsku obvezu i pretpostavke da ljudima pomognu. Treba da im se kaže što to mogu očekivati. Ako se ovako nastavi onda što će nam Ministarstvo poljoprivrede, što će nam Vlada, što će nam razni fondovi i razne institucije. Postavlja se pitanje gdje sav taj novac ide'', rekao je Borenović.

Izrazio je zabrinutost da ovakva situacija vodi u dalji pad poljoprivredne proizvodnje RS-u, iako je to grana koja ne smije biti u podčinjenom položaju.

''Od dvije milijarde KM u proračunu mora se izdvojiti najmanje 100 milijuna KM kako bi se pomoglo poljoprivredi. Nemam namjeru kritizirati, već isključivo pozivam institucije da učine nešto na saniranju štete u RS-u'', rekao je lider PDP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close