klirinški dug

PDP traži da sredstva od ruskog duga idu na oživljavanje gospodarstva

Gospodarstvo / Flash | 22. 12. 2016. u 17:30 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Partija demokratskog progresa (PDP) pozdravlja potpisivanje ukaza premijera Ruske Federacije Dimitrija Medvedova prema kojem će Rusija platiti BiH 125 milijuna dolara na ime otplate dijela duga Sovjetskog Saveza prema SFRJ, prioopćeno je iz ove stranke.

Prema nacrtu sporazuma između ruske Vlade i Vijeća ministara BiH, Rusija će u roku od 45 dana od dana stupanja na snagu sporazuma prebaciti ovu sumu Središnjoj banci BiH. BiH se obvezala da će u roku od pet dana rasporediti ova sredstva.

''Međutim, nezadovoljni smo što će Vlada Republike Srpske 36,29 milijuna dolara, koliko Republika Srpska dobiva od ukupne sume, iskoristiti za popunjavanje rupa u proračunu koje je sama napravila'', navode iz PDP-a

Očekuju od Vlade RS-a da ovaj novac usmjeri u oživljavanje gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta.

Govoreći o klirinškom dugu, entitetska premijerka Željka Cvijanović je navela mogućnost da već 8. siječnja dođe do potpisivanja sporazuma između nadležnih predstavnika BiH i Rusije.

Sredstva koja će RS dobiti po tom osnovu bit će, kaže, usmjerena za izmirenje obveza iz ove godine za poljoprivredne proizvođače.

Cvijanović je potvrdila da je Vlada uputila Prijedlog proračuna za 2017. u kojem je predviđeno 60 milijuna KM za poljoprivredu, te dodala da su nerealna očekivanja ratara da to bude 97 milijuna.

Kopirati
Drag cursor here to close