Dani meda 2016

Pčelarstvo u BiH ne može podmiriti ni potrebe domaćeg tržišta

Gospodarstvo / Flash | 09. 12. 2016. u 12:39 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Usprkos velikom potencijalu pčelarstvo u BiH relativno je slabo razvijeno i ne može podmiriti ni potrebe domaćeg tržišta, istaknuto je danas na manifestaciji "Dani meda 2016" koja se održava u Sarajevu.

Direktor Federalnog zavoda za poljoprivredu Omer Kurtović kao razloge za takvu situaciju naveo je neorganiziranost samih proizvođača i činjenicu da se većina pčelara bavi pčelarstvom kao dopunskom, a ne kao osnovnom djelatnošću.

Po riječima direktora Federalnog agromediteranskog zavoda Marka Ivanovića, prošle godine iz BiH je izvezeno meda u vrijednosti 72.000 KM dok je vrijednost uvezenog meda bila veća od 1,6 milijuna KM. Istaknuo je da je neophodno raditi na promociji tržišnih proizvođača meda i suzbijanju crnog tržišta, jer postoji veliki potencijal za izvoz meda u EU.

Direktorica za razvojnu suradnju Veleposlanstva Švedske u BiH Marie Bergstrom izjavila je da ovo veleposlanstvo i USAID dijele uvjerenje da sektor pčelarstva u BiH ima ogroman potencijal za rast i razvoj, te da se nadaju da će, uz pomoć projekta FARMA I i sada FARMA II, biti smanjena ovisnost o uvozu meda i povećana mogućnost za izvoz u EU i druge zemlje.

U sklopu manifestacije upriličena je promotivno-ocjenjivačka izložbe meda i uručene nagrade najbolje ocijenjenim.

Kopirati
Drag cursor here to close