Dalmatinac

Paški sir među 50 najboljih sireva na svijetu

Gospodarstvo / Flash | 24. 02. 2016. u 14:55 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Dalmatinac", sir Paške sirane našao se na prestižnom popisu od 50 najboljih sireva na svijetu koji sastavlja američki časopis Culture cheese magazine.

Riječ je o miješanom siru nastalom kombiniranjem kravljeg i ovčjeg mlijeka, a časopis hvali njegovu kremastu strukturu, te aromatičan okus.

Inače, ovaj je sir jedan od šampiona Paške sirane i u Hrvatskoj i svijetu osvojio je već nekoliko priznanja i nagrada. "Dalmatinac" je proglašen i najboljim sirom Srednje i Istočne Europe 2012. na Word Cheese Awardsu u Birminghamu UK.

A Pašku siranu možemo slobodno nazvati "majkom paškoga sira" jer jedina ima više od 65 godina tradicije proizvodnje paškog sira, piše ezadar.hr

Daleke 1946. godine osnovana je kao poljoprivredna zadruga, odnosno mala sirana koja je imala i matično stado ovaca.

Kroz svoju povijest je prolazila kroz različite organizacijske oblike do 1992. kada nastaje dioničko društvo. Od male zadruge danas je to moderna tvrtka, izvoznica u zemlje EU i SAD.

Paška sirana se bavi proizvodnjom sireva od ovčjeg i kravljeg mlijeka te proizvodnjom ovčjeg mlijeka i mesa. Godine 2008. izgrađen je novi pogon za preradu mlijeka i proizvodnju mliječnih proizvoda, djelomično financiran iz pretpristupnih fondova EU i agencije SAPARD. Novi pogon u potpunosti udovoljava europskim standardima i u njemu rade novi i najmoderniji uređaji za proizvodnju sireva.

Paška sirana je dobitnica brojnih međunarodnih i domaćih priznanja; najveći je proizvođač ovčjeg mlijeka za 2009., 2010., 2011. i 2012. godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close