Isplata stiže

Parodi: Bit će više novca za izgradnju i investicije

Gospodarstvo / Flash | 05. 06. 2016. u 09:07 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH Francisco Parodi izjavio je u intervjuu za "Avaz" da očekuje da će prva tranša novog kredita za BiH biti isplaćena već za nekoliko dana, nakon sastanka Odbora MMF-a, a koji bi trebao biti održan sredinomsrpnja. Dodao je da će isplata ubrzo uslijediti po odobrenju Odbora MMF-a.

U intervjuu za "Avaz" prokomentirao je i pismo namjere koje je usuglašeno između svih razina vlasti i MMF-a.

''U pismu namjere je predložen program koji ima tri cilja, a vlasti su preuzele konkretne obveze koje je potrebno ispuniti tijekom trogodišnjeg programa. Prvi cilj je unapređenje poslovnog okruženja. S tim u vezi predviđene su mjere usmjerene na unapređenje funkcioniranja tržišta rada, ponovno pokretanje procesa privatizacije i restrukturiranja poduzeća u državnom vlasništvu u FBiH, postepeno smanjenje opterećenja na rad i usuglašavanje propisa i poreznih zakona između entiteta. Drugi cilj se odnosi na fiskalnu oblast, gdje vlasti imaju za cilj smanjiti javni dug kroz postupnu fiskalnu konsolidaciju, uz istovremeno smanjenje administracije u Vladi i unapređenje kvaliteta Vladine potrošnje.

Na kraju, treći cilj se odnosi na financijski sektor, gdje je imperativ očuvati njegovu stabilnost i oživjeti kreditni rast. Vlasti su se u okviru programa obvezale da će očuvati aranžman valutnog odbora kao uporišta politikama i zaštititi nezavisnosti Središnje banke Bosne i Hercegovine, izraditi sveobuhvatne strategije za rješavanje osjetljivosti u bankama i jačanje operacija i nadzora nad entitetskim razvojnim bankama, usvojiti zakone koji će modernizirati bankarske propise, ojačati suradnju između agencija iz financijskog sektora i rješavati problem visokog nivoa nekvalitetnih kredita'', rekao je Parodi.

Na pitanje hoće li biti smanjenja plaća u javnom sektoru, on je rekao da program sadrži konkretne mjere da bi se ostvario postupni prelazak na niži nivo, izdvajanje za plaće i manji broj zaposlenih u javnom sektoru, unaprijedila naplata prihoda putem bolje suradnje između poreznih uprava, uz istovremeno usmjeravanje više prihoda za investicije u infrastrukturu te bolje ciljanje socijalnih davanja ugroženim kategorijama, što uključuje i reformu mirovinskog sustava u FBiH, jačanje kontrole nad nižim nivoima vlasti, vanproračunskim fondovima i poduzećima u državnom vlasništvu.

Na pitanje kako ocjenjuje što je urađeno u proteklim mjesecima u kontekstu implementacije mjera iz Reformske agende, rezidentni predstavnik MMF-a u BiH je rekao da MMF podržava Reformsku agendu i mjere koje predstavljaju dio "našeg predloženog programa su uvelike u skladu s istom".

''Iz kuta promatranja osoblja MMF-a, vlade su predložile ambiciozan ekonomski program i već su u proteklim mjesecima provele nekoliko mjera u fiskalnom i financijskom sektoru, kao i strukturalne reforme, čime pokazuju svoju opredijeljenost predloženom programu. Osoblje MMF-a vjeruje da je predloženi program kredibilan i da zaslužuje podršku Izvršnog odbora MMF-a'', rekao je Parodi.

Kopirati
Drag cursor here to close