Lažnjaci

Parmezan u najvećoj krizi

Gospodarstvo / Flash | 08. 03. 2015. u 21:25 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Talijanska proizvodnja parmezana, vrijedna oko četiri milijarde eura, pogođena je krizom jer su otkupne cijene pale čak 20 posto.

Otkupne cijene originalnog talijanskog parmazena od siječnja do prosinca 2014. su smanjene s 9,12 na 7,31 eura po kilogramu, objavilo je Udruženje poljoprivrednika Italije.

Ovakva situacija štetnija je za proizvođače parmezana nego što je to bio razorni zemljotres prije tri godine koji je pogodio pokrajinu Emilia-Romagna, kažu u Udruženju.

Talijanski parmezan Parmigiano Reggiano zaštićenog imena i porijekla, najviše se "krivotvori" u SAD.

Parmezan je tvrd sir koji se sitno renda, ili siječe na tanke listiće. Pravi se od kravljeg ili kozijeg mlijeka, ali je, zapravo, pravi parmezan samo jedan.

Europksa unija je zaštitila naziv parmezan pod kojime se podrazumijeva samo onaj sir koji je proizveden u talijanskoj oblasti Reggio Emilia, u kojem se nalaze gradovi Parma, Bologna, Mantova.

Bez obzira na to, pojam parmezan je postao sinonim za svaki tvrdi rendani sir, piše Tanjug.

Parmezan Reggiano se pravi od kravljeg mlijeka, tek pomuženog. Krave se moraju hraniti isključivo travom ili sijenom. Jedini dopušten aditiv u mlijeku je sol, i to morska.

Sir je spreman za uporabu tek nakon što je odstajao 12 mjeseci, tijekom kojih se "čisti" i prevrće, svakih sedam dana.

Prije nego što ovi kolutovi sira budu pušteni u prodaju, ocjenjuje ih stučnjak kuckanjem po određenim dijelovima koluta i osluškivanjem zvuka na osnovu čega se određuje ima li u siru nedozvoljenih rupa i pukotina.

Kolutovi koju prođu test odlaze na "pečatiranje" vrućim žigom s imenom i zaštitnim znakom kompanije. Upotrebljiv je dvije godine.

Po nekim dokumentima parmezan se u Italiji proizvodio još u 13. stoljeću, a spominje ga i Boccaccio još 1348. godine u svojem Decameronu.

Proizvođači originalnog talijanskog parmezana ogorčeni su zbog nelojalne konkurencije "lažnih" parmezana koji se proizvode u svim dijelovima svijeta.

Prvi put prošle godine proizvodnja "lažnog" parmezana premašila je proizvodnju Parmigiana Reggiano.

Izvoz "kralja talijanskog sira" u SAD je u 2014. pao 10 posto usprkos povoljnom tečaju eura u odnosu na dolar, navodi se u priopćenju ove organizacije.

Istovremeno Udruženje upozorava na činjenicu da je od 2007. do kraja 2014. svako četvrto gazdinstvo za proizvodnju parmezana ugašeno.

Proizvodnja "lažnog" parmezana je prošle godine prešla 300.000 tona, najviše u SAD, dok je proizvodnja u Italiji iznosila 295.000 tona.

Kopirati
Drag cursor here to close