Gdje uštedjeti

Ovi kućanski aparati uvjerljivo troše najviše

Gospodarstvo / Flash | 02. 11. 2016. u 07:42 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veliko istraživanje o potrošnji kućanskih aparata u Velikoj Britaniji otkrilo je da viši energetski razredi i isključivanje iz struje doista donose uštedu za kućni budžet, piše portal The Sun.

Prema njihovoj procjeni, Britanci bi godišnje mogli uštedjeti čak 300 funti, što je oko 625 KM, prenosi Vecernji.ba. Iako je riječ o cijenama električne energije u Velikoj Britaniji, sama potrošnja energije na njihov rad primjenjiva je bilo gdje pa može biti dobar orijentir i nama.

Perilica suđa - Prosječno britansko kućanstvo na rad perilice suđa kategorije A+ potroši oko 82 KM godišnje, otkrio je njihov Energy Saving Trust. Kada bi je zamijenili s perilicom A+++ uštedjeli bi oko 12 KM godišnje.

Perilica rublja - Na rad perilice kategorije A+ i 6 kg daju oko 53 KM godišnje.

Sušilica rublja A+++ godišnje ih košta oko 42 KM. Oni koji imaju stare perilice, kategorije C plaćaju oko 96 KM godišnje njezin rad.

Zamrzivači na hladnjacima - A+ modeli prosječno britansko kućanstvo godišnje koštaju oko 71 KM, dok oni zasebni koštaju znatno manje - 54 KM.

S odabirom A+ zamrzivača izgubit će još 36 KM godišnje, a kada bi ga zamijenili s modelom A+++ uštedjeli bi 12,5 KM na računima i oko 20 kg CO2 na godinu.

Aparat za kavu troši oko 8,5 KM električne energije godišnje, a toster i pekač kruha oko 6 KM.

Svakodnevno punjenje pametnih telefona Britance košta oko funtu godišnje (ok 2 KM), a punjenja tableta 2.

Televizija na standbyu, pogotovo ako je riječ o LCD ekranu godišnje košta oko 58 KM, a DVD player oko 10,5 KM.

Najviše troše desktop računala - dvostruko više od sušilice rublja, oko 85 KM.

Često igranje Xboxa One ili PS4 košta ih oko 66 KM i 52 KM godišnje.

Kopirati
Drag cursor here to close