Donosimo detalje projekta

Ovako će izgledati pristanište i marina u Neumu

Gospodarstvo / Flash | 26. 12. 2015. u 23:53 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neum je jedan od rijetkih mediteranskih gradova sa esencijalnim problemom neimanja gradskog trga, mjesta koje daje identitet gradu. Kako stanovnici Neuma tako i posjetitelji ovog grada osjećaju ovaj problem koji se pokušao riješiti kroz projekt izrade infrastrukturnog projekta izgleda pristaništa i marine u Neumu.

Projekt predstavlja uređenje obalnog pojasa u dužini od 400 metara, širine 120 metara na potezu od hotela Sunce do Gradskog parka u Neumu, a izrađen je od strane Ecoplana Mostar.

Procesima društvenih transformacija koje su se dogodile kroz proteklo razdoblje u tretiranom obuhvatu dio prostora, namijenjenih prvenstveno masovnom turizmu, napušten je i devastiran. Ovim se otvorila mogućnost da se ovim prostorima grada da druga namjena te da postanu sastavni dijelovi nove neumske rive i glavnog gradskog trga.

Osnovi ciljevi projekta su urediti zapušteni prostor obale gdje se nalaze napušteni i devastirani objekti odmarališta poduzeća te  sukladno svim dosadašnjim planovima, projektirati glavni gradski trg – rivu, centar mediteranskog gradića na moru, sa svim pratećim sadržajima i spustiti gradski javni prostor na more.

Nadalje, planirano je trajno riješiti problem smještaja lučke kapetanije, carine i granične policije u Neumu, a u sklopu gradske marine riješiti problem vezivanja čamaca stanovništva da bi se napustile stotine bespravnih vezova te se tako obala dovela u zadovoljavajuće stanje.

Do poboljšanja ekoloških uvjeta u neumskom zaljevu došlo bi se pozicioniranjem crpne stanice u sklopu novog pristana, a uz sve to cilj je i osigurati 88 vezova u sklopu marine i 40 vezova u sklopu lukobrana sa maksimalnom dubinom gaza od 2 metra, te dva veza za turističke brodove maksimalne dužine 50 metara sa maksimalnim gazom od 4 metra.

U projektu koji je izradio Ecoplan Mostar kao jedan od ciljeva navodi si o osiguranje zaštite spomenika kulture stare austrougarske luke, kao i projektiranje otvorenog amfiteatra za javne manifestacije, potem projektiranje dvije fontane, prostora za spomenik i park, te projektiranje cjelokupnog urbanog mobilijara i sustava javne rasvjete.

Projektiranje svega navedenog izvedeno je u sklopu jednog projekta koji je radi ozbiljnosti zahvata i temeljitog pristupa problemu razdjeljen u više pod-projekata koji su u potpunosti izrađeni u suradnji sa cijelim nizom eksperata i vanjskih suradnika raznih struka, navodi se na web stranici Ecoplana Mostar.

Sastavni dijelovi projekta Neumske rive bili bi: projekt pomorskih građevina pristana i gradske marine, projekt lučke kapetanije, projekt javne gradske garaže, projekt amfiteatra za javne manifestacije, projekt zaštite spomenika kulture stare austrougarske luke, projekt sanacije starog gradskog zida, projekt partera cijelog projekta kompleksa, projekt prometa cijelog kompleksa, projekt instalacija cijelog kompleksa, studija zaštite okoliša, projekt hortikulture cijelog kompleksa i elaborat eksproprijacije.

Ovim projektom pristana i gradske marine u Neumu riješio bi se glavni problem neimanja gradskog trga, uspostavila bi se veza mediteranskog grada sa morem te bi se stanovnicima Neuma otvorio novi gradski prostor koji bi dao i novi identitet ovom gradu.

Kopirati
Drag cursor here to close