Vučić

Otvoren sajam u Mostaru: Živjelo prijateljstvo

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić rekao je kako već 21 mostarski Sajam djeluje na zavidnoj razini i donosi nove suradnje.
Gospodarstvo / Flash | 10. 04. 2018. u 11:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Jedini način je da se čovječanstvo iskupi jeste suradnja. I nama je u regiji potrebno iskupljenje za sve greške, gluposti i krvave sukobe'', rekao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u govoru kojim je otvorio ovogodišnji 21. gospodarski sajam u Mostaru.

''Moramo naći zajednički interes i shvatiti da će nam biti onoliko dobro koliko je dobrom našem susjedu. Ovakvi sajmovi potrebni su nam, jer se na njima obnavlja gradivo o važnosti suradnje i razmjene. Podijeljeni na sitne države i još sitnija tržišta, nemamo se čemu nadati u odnosima sa svijetom'', rekao je.

Istaknuo je kako je ovo četvrta godina da je u Mostaru i da se nada da će opet doći i kada Srbija ne bude partner.

''Želim se zahvaliti Mostarcima na nevjerojatnom gostoprimstvu. Ljudi su šutke trpjeli što smo ih sa svojim osiguranjima remetili njihov život. Mostarci trebate biti ponosni na svoj grad'', rekao je Vučić kojem je dodijeljena sajamska zahvalnica.

''Živjelo prijateljstvo naših zemalja'', zaključio je Vučić.

Foto: Bljesak.info / Političke delegacije na 21. gospodarskom sajmu u Mostaru

Dodijeljeno je priznanje i čelniku HDZ-a BiH i članu Predsjedništva BiH za doprinos promociji sajma.

Čović je, pozdravio sve visoke dužnosnike imenom, rekavši kako je time pokazao koliko mu je drago i koliko je sretan.

''Koliko su moj Mostar, moja Hercegovina i moja BiH široka srca kada dolaze dragi gosti. Ono što danas organiziramo je plod zajedničkog rada svih vas koji ste dali doprinos i koji ste prepoznali potrebu da budemo zajedno'', rekao je Čović.

Foto: Bljesak.info / Zdravica za uzvanike

"Da bih ja iskazao svoje zadovoljstvo koliko mi je drago i koliko sam sretan da ste svi danas ovdje, ovako okupljeni, ja ću malo izvan protokolarno pozdraviti sve one koji su mi na srcu danas ovdje da bi pokazali koliko je Mostar, Hercegovina i naša Bosna i Hercegovina široka srca kada dolaze dragi gosti. Dragi Aco, dragi Andrej, dragi Bojko, dragi Filipe, dragi Mile, ja sam uvjeren da ovo što danas organiziramo u Mostaru je prije svega plod jednog zajedničkog rada svih vas", kazao je Čović na početku svog obraćanja.

Rekao je da je prije 21 godine, kada se organizirao prvi sajam, to bila lokalna manifestacija, koja je nastojala povezati gospodarstvenike ovoga kraja.

Dodao je kako BiH pretendira Europskoj uniji te da se put u EU može ubrzati te da je naša budućnost jednakopravnost. Pozvao na nove bolje odnose eliminirati sve granice koje postoje oko BiH, stvaranje ambijenta za europski prostor u kojem BiH oduvijek jeste ali da i formalno postane.

''BiH ima jedino europski put. Zato dragi Bojko i dragi Andrej, uz potporu Srbije i Crne Gore mislim da je europski put i potpuna jednakopravnost kroz legitimno predstavljanje svih konstitutivnih naroda na svakom dijelu BiH jedini pravi put za BiH'', rekao je Čović.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić rekao je kako već 21 mostarski Sajam djeluje na zavidnoj razini i donosi nove suradnje.

''Ove godine s ponosno možemo reći da je partnerska zemlja Srbija došla pokazati da smo udruženi u ekonomiji jači i da činimo jednu dobru ekonomsku cjelinu'', rekaoje Bešlić i dodao kako je to znak ''da smo na dobrom putu i da se iz Mostara šalju pozitivne poruke''.

Uz Srbiju na sajmu do 14. travnja će se predstavljaju izlagači iz još dvadesetak zemalja od kojih su najzastupljenije zemlje regije te Kina, Mađarska i Italija.

Dalfina Bošnjak ranije je istaknula kako je Srbiji ovo drugi put da je zemlja partner Međunarodnog sajma gospodarstva, te da se iz Srbije na Sajmu predstavlja 60 tvrtki na više od 900 metara četvornih. Zemlja partner se, pored svog ekonomskog predstavljanja, po prvi put predstavlja i kroz kulturni i zabavni program.

''BiH i Srbija jedna su drugoj važan vanjskotrgovinski partner. Nadam se kako će nakon mostarskog sajma vanjskotrgovinska suradnja između Srbije i BiH biti još bolja i uspješnija '', kazala je Bošnjak.

Kopirati
Drag cursor here to close