Sarajevo

Otvoren prvi Ekonomski forum Bosne i Hercegovine

Gospodarstvo / Flash | 09. 02. 2017. u 11:26 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Hotelu Holiday u Sarajevu jutros je službeno otvoren prvi Ekonomski forum Bosne i Hercegovine u organizaciji Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Službeno otvorenje Foruma svojim obraćanjem upriličili su predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, te premijer Vlade Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Mladen Ivanić imao je uvodnu riječ. U fokusu njegovog govora je bila budućnost BiH, odnosno ekonomija i reforme koje, prema njegovom mišljenju, trebaju imati prednost u odnosu na politička pitanja.

''Reforme moraju biti provedene stručno i integralno, u potpunosti, moraju biti bazirane na najboljim praksama, te moraju imati plansku dinamiku koja će omogućiti prilagođavanje i adaptiranje poslovne zajednice i državne administracije, što u konačnici znači očuvanje makroekonomske stabilnosti i jačanje konkurentnosti'', poručio je predsjedavajući Vijeća ministara, Denis Zvizdić.

Elmedin Konaković se obratio u ime Kantona Sarajevo i Skupštine Kantona, kao osnivača Univerziteta u Sarajevu.

''Ekonomski fakultet, koji je član Univerziteta u Sarajevu, je jedan od motora pokretača akademske zajednice i ekonomskih procesa na području Kantona Sarajevo. Posebno mi je drago što danas, u ovom sazivu, na ovom forumu govorimo o ekonomiji BiH. Drago mi je što upravo na ovaj način otvaramo ekonomska pitanja u BiH'', rekao je Konaković.

Ekonomski forum BiH je prvi događaj u našoj zemlji koji je uspio okupiti predstavnike vlasti, poslovne i akademske zajednice, sa ciljem uspostavljanja dijaloga kako bi zajednički unaprijedili ekonomski i poslovni ambijent u BiH. Ovaj događaj ima višestruke vrijednosti za bh. društvo, posebno zbog činjenice što po prvi put na jednom mjestu kroz otvoren dijalog vlada, realni i javni sektor, svaki iz svog ugla djelovanja, imaju priliku razgovarati o problemima i prilikama sa kojima se susreću.

''Veoma je važno na ovaj način inicirati razgovor između predstavnika javnog i realnog sektora, s aktivnim učešćem akademske zajednice. U BiH postoje mnogi pozitivni primjeri, koje moramo afirmirati i o kojima moramo aktivno razgovarati'', naglasio je dekan Ekonomskog fakulteta, Kemal Kozarić.

Na jednodnevnom programu Ekonomskog foruma Bosne i Hercegovine će biti održane četiri panel-diskusije. Na panelima će sudjelovati predstavnici realnog i javnog sektora koji će diskutirati o aktualnim ekonomskim temama.

Ekonomski forum Bosne i Hercegovine će biti prva u nizu aktivnosti povodom obilježavanja 65. godišnjice postojanja Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, koji je usprkos turbulentnom i kompleksnom okruženju ostao lider u visokom obrazovanju.

Kopirati
Drag cursor here to close