Tuzla

Otvoren Međunarodni sajam Energa 2016

Gospodarstvo / Flash | 07. 06. 2016. u 13:56 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U tuzlanskom Mejdanu danas je svečano otvoren 6. međunarodni sajam energetike Energa 2016, koji ove godine okuplja više od 100 izlagača iz zemlje i inozemstva i tretira oblasti energije, industrije i rudarstva.

Zemlja partner ovogodišnjeg sajma je Republika Češka, koja predstavlja 19 kompanija koje će kroz svoje promocijske aktivnosti potražiti poslovne partnere.

Sajam su otvorili premijer TK-a Bego Gutić i veleposlanik Republike Češke u BiH Jakub Skalnik.

Premijer TK-a Bego Gutić istakao je da je Tuzla logičan izbor kada je u pitanju ovakva vrsta sajamskih manifestacija, dodavši da Vlada TK-a inače podržava sve sajamske manifestacije.

Ocijenio je da je Energa najveći sajam na području ove županije, iako osim njega se održavaju i dva značajna sajma sa više izlagača, Sajam poduzetništva u Gračanici i Sajam šljive u Gradačcu.

Sajam Energa je najveći sajam, jer na njemu sudjeluju najrespektabilnije kompanije iz oblasti energetike, koji ostvaruju enormne godišnje profite, smatra Gutić.

Zahvalio je sudionicima iz Češke, koji su partneri ovog sajma.

Dodao je da su projekti izgradnje termo bloka 7 TE "Tuzla" i i Termoelektrane "Banovići" motivacija za izlagače koji su ove godine došli u Tuzlu.
''Siguran sam da ćemo dogodine kada budu postavljeni temelji ova dva bloka imati veći motiv za sudjelovanje još većeg broja kompanija na ovom sajmu'', poručio je Gutić.

Veleposlanik Češke u BiH Jakub Skalnik u obraćanju je istakao da Republiku Češku na ovogodišnjem sajmu Energa predstavlja gotovo 20 čeških tvrtki koje u oblasti svog djelovanja pripadaju samom vrhu.

''Njihovo zanimanje za sudjelovanje na ovom sajmu je dokaz da češke tvrtke u svojim strategijama bh. tržištu pridaju veliki značaj, te su zainteresirane za uspostavljanje poslovnih odnosa'', rekao je Skalnik, podsjetivši da je BiH kroz povijest bila tradicionalno trgovinski partner Češke.

Smatramo perspektivnim bh. tržište u budućnosti, poručio je on.

''Češke kompanije se prilikom svojih investicijskih aktivnosti još susreću s nestandardnim poslovnim okruženjem, ali siguran sam da će u okviru procesa integracija BiH ka EU te prepreke biti eliminirane'', dodao je Skalnik.

Direktor sajma Energa 2016 Zlatko Alidžanović istakao je da se kontinuitet sajma Energa očituje kroz pozitivan feedback u animaciji potencijalnih izlagača.

Pozitivan odziv izlagača daje garanciju da su poslovni kontakti praksa ovog sajma, ističe, te kaže da je ove godine na sajmu 110 izlagača iz sedam zemalja.

Predsjednik Vanskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić ocijenio je da je sajam Energa jedan od najznačajnijih specijaliziranih sajmova u regiji, te da su najznačajnije investicije za BiH u energetskom sektoru, imajući u vidu njen potencijal.

Kopirati
Drag cursor here to close