Maslina Split 2015

Otvoren dvodnevni sajam maslinara iz osam mediteranskih zemalja

Gospodarstvo / Flash | 21. 02. 2015. u 13:56

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tradicionalna, 12. manifestacija "Maslina Split 2015", na kojoj su svoje proizvode izložili i prijavili za natjecanje maslinari iz osam mediteranskih zemalja, otvorena je u subotu u Splitu pod pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Otvorena je i manifestacija poljoprivrednika Mediterana pod nazivom "Intrada Split 2015".

Pokroviteljica dvodnevnih splitskih događanja maslinara i poljoprivrednika Mediterana je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović što je njeno prvo službeno pokroviteljstvo neke manifestacije otkako je 19. veljače preuzela dužnost predsjednice.

U pismu koje je uputila sudionicima manifestacije predsjednica Grabar-Kitarović je izvjestila kako je imala želju nazočiti otvaranju, ali zbog ranije preuzetih obveza nije bila u mogućnosti doći.

"Kao težačko dijete priobalja bit ću često s vama, a koliko mislim ozbiljno pokazuje moj prvi potez imenovanja savjetnika za poljoprivredu diplomiranog agronoma Mladena Pavića", navodi se u pismu predsjednice Grabar-Kitarović sudionicima manifestacije maslinara i poljoprivrednika u Splitu koje je pročitano na svečanom otvaranju.

Manifestaciju je, kao izaslanik predsjednice, otvorio župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja koji je istaknuo važnost takvih događanja za unaprijeđenje proizvodnje hrane u Hrvatskoj.

"U Hrvatskoj, nažalost, godišnje uvozimo hrane u vrijednosti sedam milijardi kuna više nego što je izvozimo", kazao je župan Ževrnja.

On je podsjetio da su klimatske neprilike i kišne padaline lanjske godine negativno utjecale na maslinarstvo.

"Protekla godina bila je katastrofalna za maslinarstvo u Hrvatskoj", rekao je Ževrnja.

Nakon otvaranja dvaju manifestacija održan je stručni skup na kojem se raspravljalo o mogućnostima unaprijeđenja maslinarstva te o zaštiti maslina od štetnika, kao i o ekološkoj poljoprivredi.

Tijekom zajedničke manifestacije maslinara i proizvođača poljoprivrednih proizvoda u hotelu Zagreb u prigradskom splitskom naselju Duilovo održava se i izložbeno-prodajni sajam hrvatskih ekoloških gastronomskih delicija: meda, vina, sira, konzerviranog povrća, džemova i marmelada, likera, kao i opreme i sredstava za maslinarstvo i općenito za poljoprivredu. Na izložbi su predstavljena najnovija dostignuća opreme i tehnologije, ali i najnovija sredstva za gnojidbu, prihranu i zaštitu vinove loze, masline, voća i povrća. Upriličeno je i kušanje sortnih maslinovih ulja i drugih delicija, a bit će podijeljene nagrade i priznanja za kvalitetu.

Kopirati
Drag cursor here to close