Sve zbog koronavirusa...

Oštar pad na europskim burzama

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9.30 sati u minusu gotovo 8 posto, zaronivši na najnižu razinu od 2013. godine.
Gospodarstvo / Flash | 16. 03. 2020. u 11:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica oštro pale, kao i na azijskim burzama, jer se ulagači plaše velikih gospodarskih šteta zbog širenja koronavirusa, pa ih nisu umirile ni poticajne mjere središnjih banaka i vlasti niza zemalja.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9.30 sati u minusu gotovo 8 posto, zaronivši na najnižu razinu od 2013. godine.

Jutros je londonski FTSE indeks pao 5,75 posto, na 5057 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 6,55 posto, na 8625 bodova, a pariški CAC 7,40 posto, na 3814 bodova.

I azijske su burze oštro pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9.30 sati bio u minusu gotovo 5 posto, skliznuvši na najniže razine od početka 2017. godine.

Zbog straha ulagača da će širenje koronavirusa u svijetu dovesti do globalne recesije, s obzirom na to da se u nizu zemalja provode izvanredne mjere koje će dovesti do slabljenja gospodarske aktivnosti, ulagače ne uspijevaju umiriti ni poticajne mjere u mnogim zemljama.

Fed oštro smanjio kamate

Američka središnja banka Fed u nedjelju je ponovno, već drugi put u desetak dana, smanjila ključnu kamatnu stopu, i to za puni postotni bod, u rasponu od nula do 0,25 posto, s ciljem pružanja podrške gospodarstvu zbog udara koronavirusa.

Fed je, također, ponovno pokrenuo program kvantitativnog popuštanja, odnosno kupnje državnih obveznica, vrijedan 700 milijardi dolara, s ciljem ubrzanja novčanih tijekova i povećanja likvidnosti na tržištima.

Središnja banka Novog Zelanda srezala je, pak, ključne kamate za 0,75 postotnih bodova, na 0,25 posto, dok je australska središnja banka u financijski sustav ubrizgala svjež novac.

Premda je i japanska središnja banka dodatno popustila monetarnu politiku, tržišta su pod snažnim pritiskom.

Oštar pad i u Kini 

A novi makroekonomski podaci iz Kine pokazuju koliki je udar pandemije koronavirusa na gospodarstvo.

Kineski zavod za statistiku (NBS) objavio je u ponedjeljak da je industrijska proizvodnja u siječnju i veljači bila 13,5 posto manja nego u istom lanjskom razdoblju, što je njezin najveći pad od početka 1990. godine.

Više nego što se očekivalo pale su i investicije, kao i promet u trgovini na malo.

Investicije u fiksni kapital pale su u prva dva mjeseca ove godine 24,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Promet u trgovini na malo potonuo je, pak, u siječnju i veljači 20,5 posto na godišnjoj razini jer su Kinezi u strahu od koronavirusa izbjegavali gužve na mjestima kao što su trgovački centri, restorani i kinodvorane.

„Po svim povijesnim standardima, razmjeri i obujam ovog pada su izvanredni. Ovo je doista dramatičan pad”, kaže Nathan Sheets, ekonomist u tvrtki PGIM Fixed Income.

Zbog toga, kaže, tržište očekuje izvanredne poticajne mjere. Ulagači žele vidjeti više fiskalnih mjera u SAD-u i to da američka vlada učinkovito odgovori na krizu.

„Kretanja gospodarstva i tržišta bit će određena time koliko će dugo pandemija koronavirusa potrajati”, kaže Sheets.

I na Wall Streetu se danas očekuje pad cijena dionica jer je terminski S&P 500 indeks u minusu oko 5 posto, a Dow Jones više od 1000 bodova.

Kopirati
Drag cursor here to close