Zakon

Osiguranja će morati isplatiti odštetu za 60 dana

Gospodarstvo / Flash | 18. 02. 2016. u 14:06 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rok u kojem je društvo za osiguranje obavezno isplatiti odštetni zahtjev, odnosno objasniti zašto nije u mogućnosti da to učini smanjit će se s 90 na 60 dana stoji u Prijedlogu zakona izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju od odgovornosti za motorna vozila i ostale odredbe o obaveznom osiguranju od odgovornosti.

Naime, Vlada FBiH je na sjednici u četvrtak utvrdila i Parlamentu FBiH na usvajanje po hitnoj proceduri uputila spomenuti prijedlog zakona.

Inače, od 2005. godine, kada je Zakon stupio na snagu u FBiH, nisu doneseni novi usuglašeni uvjeti i tarife za osiguranje od odgovornosti za motorna vozila, jer nije bilo formirano Udruženje osiguravatelja u BiH u čijoj je to bilo ingerenciji. Ovu pravnu situaciju je, navela je federalna Vlada, usložilo i donošenje novog Zakona u RS u 2015. godini, kojim je donošenje zajedničkih uslova i premijskog sustava autoodgovornosti (AO) dano u nadležnost Agencije za osiguranje RS.

Odredbama izmjena i dopuna Zakona predloženo je da Agencija za nadzor donosi zajedničke uvjete i premijski sustav za obvezna osiguranja od odgovornosti, čime se harmonizira regulativa na razini BiH, s obzirom da je navedena odredba na istovjetan način regulirana Zakonom o obaveznim osiguranjima u prometu u RS.

Osnovni problem koji je već duže prisutan je nepoštivanje administrativno utvrđene premije, tj. odredaba zajedničkog premijskog sustava autoodgovornosti kroz nelojalnu konkurenciju, te posredno i neposredno davanje nedozvoljenih popusta. To utiče na porast troškova provođenja osiguranja, dovodi do slabljenja financijskog položaja društava za osiguranje i, u krajnjem slučaju, do nemogućnosti naknade štete osiguraniku.

Kada je u pitanju autoodgovornosti, predloženo je da društva za osiguranje u razdoblju od pet godina od dana stupanja na snagu ovog zakona koriste zajedničku tarifu premija i cjenovnik koje donosi Agencija za nadzor. Nakon toga, u periodu djelomične liberalizacije, društva za osiguranje koriste vlastitu tarifu premija i cjenovnik za koje su dobila prethodnu suglasnost Agencije. Istekom osam godina od dana stupanja Zakona na snagu, nastupa period potpune liberalizacije, kada prestaje obaveza društva za osiguranje da pribavlja prethodnu suglasnost Agencije.

Međutim, u cilju amortizacije eventualnih negativnih efekata uvođenja sistema slobodnog određivanja cijena autoodgovornosti, predviđeno je da i u periodu djelomične i potpune liberalizacije društvo za osiguranje, uz tarifu premija, dostavlja Agenciji tehničke osnove koje upotrebljava pri utvrđivanju tarifa premija, kao i pozitivno mišljenje ovlaštenog aktuara (stručnjaka koji se bavi problemima financijske neizvjesnosti i rizika) o adekvatnosti premija za trajno ispunjavanje svih obaveza društva za osiguranje iz ugovora o osiguranju.
''U slučaju utvrđene nedovoljnosti premije za trajno izvršavanje obaveza društava, Agencija za nadzor, pored redovnih mjera nadzora, kao što su zahtjevi za dokapitalizacijom, ima nadležnost i da zahtijeva izmjene, odnosno dopune uslova osiguranja i tarifa premija'', navela je u priopćenju za javnost Vlada Federacije BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close