Proizvodnja

Organski uzgoj prilika za bh. poljoprivrednike

Gospodarstvo / Flash | 18. 09. 2016. u 12:08 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Saveza udruženja organskih proizvođača FBiH Sejad Herceg izjavio je za Fenu da ta organizacija kroz svoje aktivnosti nastoji ukazati kupcima, proizvođačima i donositeljima odluka da je organska proizvodnja jedan od bitnih faktora za ulazak BiH u EU, s obzirom na to da je jedan od zahtjeva EU da tri posto poljoprivrednog zemljišta, kao i 10 posto ukupnih poticaja, bude namijenjeno za organsku proizvodnju.

Dodao je da bi ispunjavanjem tih uvjeta bile otvorene velike mogućnosti za zapošljavanje i samozapošljavanje, povećanje proizvodnje, smanjenje uvoza, rast BDP-a i niz pozitivnih efekata u zaštiti okoliša, što bi u konačnici doprinijelo razvoju BiH, odnosno povećanju standarda života, posebno u ruralnim područjima.

Herceg je naveo da potražnja za organskom hranom u svijetu i dalje bilježi rast i da prognoze pokazuju da će se ona u sljedećih 20 godina povećavati za 10 do 15 posto, a u nekim zemljama i do 40 posto.

Istaknuo je da bi ispunjavanjem spomenutih uvjeta EU bilo otvoreno na desetke novih radnih mjesta, što bi Bosnu i Hercegovinu dovelo na vodeće mjesto u regiji u oblasti organske proizvodnje.

Herceg je rekao da im u sljedećem tjednu predstoje promocije i sajmovi organske proizvodnje u Visokom, Zenici, Travniku i Bugojnu, a da je i resorni ministar Šemsudin Dedić najavio da će obići organske proizvođače.

Naglasio je da Savez Organsko FBiH nastavlja s pružanjem podrške tom sektoru i na prostoru cijele jugoistočne Europe, budući da je taj Savez osnivač mreže South East European Organic Network (SEEON) sa sjedištem u Berlinu.

Kopirati
Drag cursor here to close