Nuklearni ugovori

Orban: Mađarska je protiv nametanja ekonomskih sankcija usiji

Gospodarstvo / Flash | 28. 03. 2014. u 09:29 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Mađarska je protiv nametanja ekonomskih sankcija EU Rusiji zbog njene intervencije u Ukrajini", izjavio je mađarski premijer Viktor Orban u intervjuu objavljenom u petak.

Centralnoeuropska zemlja od 10 milijuna ljudi oslanja se na Rusiju za oko 80 posto svojih potreba za prirodnim plinom, i nedavno je potpisala sporazum s Moskvom vrijedan 10 milijardi eura po kojem bi ruska kompanija Rosatom proširila mađarsku nuklearnu elektranu Paks, velikog proizvođača električne energije.

Rusija je također najveći mađarski trgovinski partner izvan Europske unije, s izvozom vrijednim 2,55 milijardi dolara u 2013. godini.

- Ekonomske sankcije su u trećem krugu i bilo bi pametno izbjeći ih jer to nije u interesu Europe, a još manje u interesu Mađarske - izjavio je Orban za dnevne novine Vilaggazdasag, prenosi Reuters.

Poruke u prošlom tjednu dužnosnika iz 11 bivših komunističkih država članica EU ukazuju da će ih se većina oduprijeti svakom pokušaju bloka da uvede novi krug sankcija - na polju trgovinskih i ekonomskih veza.

Orban je izjavio da ukrajinska kriza i političke sankcije uvedene nakon njenog izbijanja nisu ugrozili mađarski nuklearni sporazum s Moskvom do sada, i kako se nada da će to ostati slučaj.

Čelnik Rosatoma, ruske državne nuklearne korporacije, izjavio je u četvrtak da bi neki njegovi nuklearni ugovori mogli biti ugroženi zapadnim sankcijama, prenosi novinska agencija RIA.

U četvrtak su Mađarska i Slovačka povezali svoje plinske mreže u okviru napora EU da osnaži plinsku sigurnost u regiji žestoko ovisnoj o ruskom plinu.

Kopirati
Drag cursor here to close