Prosvjed

Opet Tuzla: Radnici se sukobili s policijom

Gospodarstvo / Flash | 01. 06. 2015. u 12:20 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najavljeni mirni prosvjedi radnika Tvornice transportnih uređaja Tuzla počeli su sukobom policije ispred zgrade Vlade Tuzlanske županije, a županijski premijer Bego Gutić u svom obraćanju radnicima rekao je kako je Vlada učinila sve što je bilo u njezinoj moći da pomogne.

"Ispunili smo ono što je Sindikat TTU-a od nas tražio prije nekih mjesec dana. Nažalost Uprava Društva nije uradila ono što se od nje očekivalo. Propustili su rokove da izvrše reprograme dugovanja i time stvore preduvjete da uđu u financijsku konsolidaciju koja podrazumijeva i otvaranje zaštićenog računa za poslovanje firme. Ono što nam sada jedino preostaje jeste pokretanje stečaja u Tvornici transportnih uređaja", kazao je Gutić.

Dodao je kako će se u tom postupku otvoriti novi račun za poslovanje te da je to jedini način da se iznađe strateški partner koji će pokrenuti proizvodnju.

"Već imamo zainteresiranih stranih i domaćih strateških partnera koji su spremni da nakon stečaja uđu u TTU. Naime, nitko ne želi da ulazi u firmu i preuzima obveze za koje nije siguran kolike su, dok kupovinom u stečaju točno se zna što i za koju cijenu se kupuje", naveo je Gutić.

Federalna televizija navodi kako je od 2003. godine Vlada Tvornici transportnih uređaja Tuzla za ekonomsku samoodrživost i umirovljenje radnika dala oko 3,5 milijuna KM, od čega je samo u protekle dvije godine odobrila oko 680.000 KM.

U razgovoru s radnicima premijer je istaknuo kako na ovakvim skupovima nema mjesta političkim porukama koje su se mogle čuti prije njihovog sastanka.

"Nijedan, pa ni sindikat TTU-a, ne bi se trebao baviti pitanjima kao što je rekonstrukcija Vlade. To je stvar Skupštine Kantona i prava i ovlasti koje ima premijer", rekao je Gutić, ističući da političke poruke i instrukcije samo mogu dodatno usložniti situaciju, a nikako doprinijeti njenom razrješenju.

No, radnici su najavili podizanje šatorskog naselja ispred zgrade Kantonalne vlade sve do ispunjenja njihovih zahtjeva te spremanje kolektivne tužbe u Strasbourgu kako bi naplatili svoja potraživanja.

Radnicima ove tvornice radni staž godinama nije uvezan, nije im isplaćeno nekoliko plaća, te je obustavljen i proizvodni pogon.

Kopirati
Drag cursor here to close