Nitko ništa

Opasno živjeti u bh gradovima zbog zagađenja!

Gospodarstvo / Flash | 05. 12. 2016. u 11:05 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Onečišćenje zraka u gradskim i industrijskim središtima u Bosni i Hercegovini ponovo je dosegnulo alarmantne razmjere, a koncentracija štetnih čestica prašine već danima višestruko premašuje dopuštene vrijednosti, objavio je Hidrometeorološki zavod Federacije BiH.

Naime, prema dostupnim pokazateljima s mjernih postaja u Sarajevu, Tuzli i Zenici, koncentracija štetnih čestica u zraku je takva da predstavlja izravnu opasnost po zdravlje ljudi.

Prema propisima koji su na snazi u BiH, dopuštenom granicom koncentracije lebdećih čestica prašine u zraku (PM10) smatra se ona od 50 mikrograma po prostornom metru iako je, primjerice, prema standardima koji vrijede za države Europske unije i ta granica tolerancije spuštena na 25 mikrograma. Stanje u gradskim središtima u BiH po takvim je pokazateljima zapravo alarmantno, jer je u Tuzli zabilježena koncentracija od čak 400 mikrograma prašine po prostornom metru, u Zenici 330, a u Sarajevu 275 mikrograma.

Vijest je odjeknula i u regiji pa tako hrvatska agencija Hina navodi da, iako je opasno zagađenje pojava koja se redovito ponavlja u BiH u zimskim mjesecima, lokalne vlasti nisu poduzele nikakve mjere kojima bi se spriječio nastavak zagađenja okoliša.

''Sve što čine je objava povremenih upozorenja stanovništvu da smanji kretanje na minimum i izbjegava izlazak iz zatvorenih prostora'', navodi Hina.

Agencija podsjeća kako prema dostupnim istraživanjima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), BiH godišnje gubi 21,5% svog bruto domaćeg proizvoda (GDP) zbog ozbiljnog onečišćenja zraka, a izravna posljedica je smrt 223 osobe na 100 tisuća stanovnika.

Europska agencija za okoliš (European Environment Agency - EEA) u svom izvješću za 2015. procijenila kako se svake godine izgubi preko 44 tisuće godina života stanovnika BiH zbog zagađenja zraka čestičnim tvarima i dušičnim dioksidom.

U priopćenju federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH ističe se kako idućih dana ne treba očekivati značajno poboljšanje općih meteoroloških uvjeta s aspekta kvalitete zraka te se predviđa nastavak trenda porasta koncentracija onečišćujućih tvari u zraku.

Kopirati
Drag cursor here to close