Strpljenja

One-Stop Shop: Za godinu i pol bit će lakše ulagati u BiH

Gospodarstvo / Flash | 18. 05. 2016. u 09:17 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trebat će 18 mjeseci da se sve uveže i krene, ali Federacija BiH kreće s projektom One-Stop Shop, koji će investitorima omogućiti da svu potrebnu dokumentaciju i procedure obave na jednom mjestu, potvrdio je savjetnik federalnog premijera Goran Miraščić.

Naime, na konferenciji ''Focus on Reforms: A Vison 2020 for BiH'', koja je u ponedjeljak i utorak održana u Sarajevu, više puta se istaknulo kako je veliki problem gospodarstvu manjak investicija koje od BiH, osim političke nestabilnosti, odbija i komplicirana administracija.

'''Administracija je prvi zid pred gospodarstvenicima, velika, neefikasna i spora'', rekao je tako Mirza Ustamujić, nekadašnji parlamentarac, danas menadžer tvrtke Spica Systems, dok je direktor Svjetlostkomerca Zlatan Dedić rekao kako je BiH daleko najlošija po broju investicija u regiji.

I europski dužnosnici više su puta ukazali na činjenicu kako komplicirana i nestabilna BiH odbija ulagače.

Vijeće stranih investitora u BiH više puta je istaknulo kako nepostojanje jedinstvenog ekonomskog tržišta s jasnom pravnom regulativom i smjernicama za otvaranje i vođenje biznisa, vrlo često BiH stavljaju u nekonkurentan položaj spram ostatka regije i Europe.

No, novi direktor Agencije za promociju stranih investicija u BiH (FIPA) Gordan Milinić rekao je, preuzevši dužnost, da će nastojati premašiti zacrtane brojke.

''Iako procjene naših planera govore o mogućnostima za privlačenje stranih investicija u BiH u 2016. godini u visini od 870 do 920 milijuna KM, uložit ćemo maksimalne napore da u ovoj godini ipak dostignemo i prebacimo milijardu maraka'', izjavio je Milinić.

Kopirati
Drag cursor here to close