Sigurnost hrane

Okrivene opasne ''Štrudle sa smokvama'' u BiH

Gospodarstvo / Flash | 09. 04. 2014. u 13:32 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je prateći stanje u oblasti sigurnosti hrane u zemljama okruženja uočila potencijalni rizik po zdravlje potrošača porijeklom iz proizvoda ''Štrudla sa smokvama'', proizvođača ''Žitoprerada DM'' doo Novi Bečej, za koji je laboratorijskim analizama u Sloveniji utvrđeno da sadrži povišen nivo ohratoksina A u odnosu na propisani limit, priopćeno je iz Agencije za sigurnost hrane.

S obzirom da Agencija od strane Sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) niti od strane nadležnih inspekcijskih organa u Bosni i Hercegovini nije obaviještena o distribuciji predmetnog proizvoda u Bosnu i Hercegovinu, Agencija je dana 07.04.2014. godine uputila zahtjev za dostavljanje podataka o eventualnoj distribuciji predmetnog proizvoda Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, nadležnom organu u zemlji porijekla proizvoda, te je o svemu upoznala nadležne inspekcijske organe entiteta i Brčko distrikta BiH.

Dana 9. travnja 2014. godine Agencija je zaprimila povratnu informaciju od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije – Odjeljenje poljoprivredne inspekcije o uvozniku u Bosnu i Hercegovinu, broju pošiljki predmetnog proizvoda isporučenih u Bosnu i Hercegovinu, roku upotrebe, pakovanju i količini, te je istu odmah uputila na dalje postupanje Federalnoj upravi za inspekcijske poslove FBiH, Republičkoj upravi za inspekcijske poslove RS, Inspektoratu Brčko distrikta BiH i Upravi za inspekcijske poslove ZHŽ-a, kao nadležnom inspekcijskom organu u sjedištu uvoznika, ''Lukas TP Nakić doo Široki Brijeg''.

Isto tako, Agencija je od uvoznika zatražila hitnu informaciju o poduzetim mjerama, koje su u njegovoj nadležnosti, te je zaprimljena obavijest da je uvoznik pokrenuo mjere povlačenja i opoziva predmetnog proizvoda sa tržišta.

'Agencija će i dalje, u suradnji sa nadležnim inspekcijskim organima u Bosni i Hercegovini i subjektima u poslovanju sa hranom, poduzimati sve neophodne mjere iz svoje nadležnosti, a sve u cilju zaštite zdravlja i interesa potrošača'', navodi se u priopćenju Agencije za sigurnost hrane.

Kopirati
Drag cursor here to close