64 milijuna KM

Ojačale zalihe bh.zlata

Bh. zalihe zlata ojačale za 64 milijuna KM
Gospodarstvo / Flash | 28. 07. 2020. u 08:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vrijednost zlata kojom raspolaže Centralna banka BiH (CBBiH) je u proteklih godinu dana porasla za čak 64 milijuna maraka, potvrđeno je Nezavisnim novinama.

Količinski se zapravo apsolutno ništa nije promijenilo: CBBiH trenutno ima 96.000 unci (oko tri tone) ovog plemenitog metala, koliko ga je bilo i krajem lipnja prošle godine.

Međutim, kada je o vrijednosti riječ, i te kako je došlo do skoka. Naime, tržišna vrijednost zlata kojim smo raspolagali 30. lipnja ove godine iznosila je oko 297 milijuna KM.

"U istom periodu 2019. godine vrijednost zlata koje je CBBiH posjedovala iznosila je oko 233 milijuna KM", rekli su za "Nezavisne novine" iz ove banke.

Upravljane rezervama

Na pitanje je li banka ima u planu kupovinu novih količina zlata, iz te institucije nisu mogli odgovoriti. Kako ističu, kao i druge centralne banke širom svijeta, ne objavljuju niti javno komentiraju svoje investicijske politike i strateške odluke.

"Odluke CBBiH u domenu ulaganja deviznih rezervi u zlato zasnovane su na odgovarajućim ograničenjima i smjernicama koje se utvrđuju zakonskim i drugim propisima. Pored toga, investicijske odluke o kupovini i prodaji zlata se baziraju na dostupnim analizama, očekivanjima i strateškom opredjeljenju CBBiH", rekli su za "Nezavisne novine" iz ove banke.

Podsjetimo, ekonomski analitičari ranije su ocjenjivali da bi ta banka trebalo odgovorno i efikasno da upravlja rezervama, što, kako kažu, podrazumijeva i kontinuiranu optimizaciju njihove strukture.

Stručnjaci, naime, smatraju da bi CBBiH trebalo u kontinuitetu da prati stanje na relevantnim tržištima i upravlja rezervama na optimalan način, uključujući i transakcije s monetarnim zlatom, ali da uvijek prioritet da stabilnosti i sigurnosti rezervi u odnosu na moguću kratkoročnu dobit.

Na globalnom nivou, inače, cijena zlata već duži period raste, a neki smatraju da zlatna groznica ukratko signalizira da je "svijet u nevolji".

Unca zlata, po dostupnim informacijama, već košta više od 1.900 dolara, što je 30 posto više nego tijekom previranja na financijskim tržištima u ožujku koja nisu zaobišla ni plemenite metale.

Zlatne rezerve

Kako javljaju agencije, posljednjih dana na rast tržišta plemenitih metala (još snažnije raste srebro, koje je prešlo više od 23 dolara) također je utjecao slabiji dolar i sve veći broj zaraženih virusom korona.

Kako su mediji ranije pisali, Srbija ima najveće rezerve zlata na Balkanu pa je objavljeno da su prošlog ljeta u njihovoj centralnoj banci povećane rezerve na oko 21 tonu.

Bosna i Hercegovina tri tone teške zlatne rezerve ima već godinama unazad. Međutim, kako je objavljeno prije nekoliko mjeseci, BiH se može pohvaliti da je ušla među 100 najbogatijih država prema rezervama zlata - zauzela je 91. poziciju te se plasirala između Mađarske i Luksemburga.

Prema tim podacima, najbogatije su Sjedinjene Američke Države, koje imaju više od 8.000 tona zlata. Na drugom mjestu je Njemačka s više od 3.300 tona, a zanimljivo je da je na trećem mjestu Međunarodni monetarni fond (MMF) s više od 2.800 tona.

Kopirati
Drag cursor here to close