Razvoj

Ogromna ulaganja u razvoj infrastrukture Beograda: Za prometnice u 3 mjeseca 14 milijuna eura

Gospodarstvo / Flash | 09. 01. 2014. u 23:49 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Privremeni organ grada Beograda nastavit će realizaciju pripremljenih kapitalnih projekata, pišu "Večernje novosti". Prva na redu je Ulica vojvode Stepe. "Novosti" navode da, bez obzira na tešku financijsku situaciju, Beograd neće stati, te da će većina projekata koju je pokrenula bivša vlast biti nastavljeni i za vrijeme privremenog organa koji trenutno rukovodi prijestolnicom Srbije.

Prema Odluci o privremenom financiranju Beograda za razdoblje siječanj - ožujak 2014. godine, za kapitalne prometnice od posebnog interesa predviđeno je 1,6 milijardi dinara ili oko 14 milijuna eura. Veći dio, oko milijarde, bit će osiguran kroz inozemne kredite. A ako bi bio realiziran projektirani proračun za kompletnu 2014. godinu, u ovu namjenu bi bilo potrošeno 2,42 milijarde dinara.

Za najavljeno potpuno renoviranje Ulice vojvode Stepe, do ožujka će biti izdvojeno 56,4 milijuna dinara, ali je onda za narednih devet mjeseci predviđeno čak 1,57 milijardi dinara, skoro cijela suma iz kredita EBRD-a.

Za rekonstrukciju Trga Slavija planirano je 27 milijuna dinara tijekom 2014, dok bi ova prometnica predstavljala ključnu stavku u proračunu za 2015. sa svojih skoro osam milijuna eura. Za 2015. i 2016. predviđeni su radovi i u Karađorđevoj ulici, i to u dvije faze, od Savskog trga do "Bristola", odnosno od "Bristola" do Pristaništa.

Privremeno financiranje u prva tri mjeseca ove godine predvidjelo je i 30 milijuna dinara za izgradnju stanova za raseljavanje, 243 milijuna za pribavljanje građevinskog zemljišta, 200 milijuna za objekte i mreže kanalizacija, 136 milijuna za prometnice sa infrastrukturom.

Sređivat će se ulice, ali će se graditi i stambeni objekti. Za zgrade u naselju Kamendin, samo u prva tri mjeseca, predviđeno je 100 milijuna (još 315 do kraja 2014.), a za kompleks u Ovči 49 milijuna u prvom i 299 milijuna u preostala tri kvartala. Konačno, novo naselje "Stepa Stepanović" dobit će svoju osnovnu školu, a za to će odmah biti izdvojeno 104,7 milijuna, i još 428 milijuna do kraja godine.

U razdoblju privremenog financiranja grad Beograd bi trebao povući sredstva od inozemnih banaka u iznosu nešto većem od deset milijuna eura. Od toga devet milijuna je predviđeno za izgradnju pristupnih prometnica Mosta na Adi, a ostatak za unapređenje javnog prijevoza i prometne infrastrukture.

Znatna sredstva predviđena su i za sportske objekte, ponajviše za otvoreni stadion "Tašmajdan", čije renoviranje kasni više od godine. U prva tri mjeseca za "Taš" je predviđen 131 milijun dinara, a još 309 milijuna do kraja godine. Na drugoj strani, Hipodrom bi u prvom kvartalu trebao dobiti tek oko 20.000 eura.

Kada su zdravstvene ustanove u pitanju, najviše novca će otići na sređivanje stanja u KBC Zemun i KBC "Dragiša Mišović". Zemunci bi trebali do kraja ožujka dobiti 61 milijun dinara, a ustanova na Dedinju 30 milijuna, uz još 118 milijuna, koliko je projektirano do kraja 2014. godine.

Skoro 200.000 eura predviđeno je planom za opremu Malog pozorišta "Duško Radović", čiji završetak renoviranja također kasni. Izgradnja ustanove i privremenog boravka osoba sa posebnim potrebama u Šekspirovoj bit će potpomognuta sa 81 milijunom dinara.

Kopirati
Drag cursor here to close