Sjednica

Odluke Vijeća ministara: Sprečavanje pranja novca, trošenje i krediti u eurima

Gospodarstvo / Flash | 23. 04. 2015. u 13:20 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Uputstvo o načinu popune obrazaca i elektronskog unosa podataka za prijavu novčanih transakcija od strane obveznika, koje je usklađeno s međunarodnim standardima o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti.

Kako je navelo Vijeće ministara nakon sjednice, ovim uputstvom utvrđuje se način popune obrazaca i elektronskog unosa podataka u postupku prijave novčanih transakcija Financijsko-obavještajnom odjelu Državne agencije za istrage i zaštitu u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Istovremeno, Vijeće ministara BiH je donijelo Pravilnik o provođenju Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, kojim se detaljnije regulira ova oblast i olakšava primjena Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti.

Na ovaj način želi se pomoći obveznicima u ispunjavanju njihovih obveza i olakšati primjena propisa u oblasti sprečavanja zloupotrebe financijskog sustava u borbi protiv pranja novca i financiranja terorizma.

Također, Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, donijelo je zaključak kojim se potvrđuje da je dodjeljivanje kredita Europske investicijske banke ProCredit Bank, Sarajevo, u skladu sa sadržajem odredaba Okvirnog sporazuma Bosne i Hercegovine i Europske investicijske banke (EIB).

Prema njemu, Europska investiciona banka dodjeljuje kredit ProCredit Bank, Sarajevo, u iznosu od 20 milijuna eura za odobravanje kredita malim i srednjim poduzećima ili općinama za realiziranje projekata u oblastima racionalne upotrebe energije, infrastrukture, industrije, trgovine, usluga i zaštite te poboljšanja okoliša u Bosni i Hercegovini.

Istodobno, Vijeće ministara BiH vratilo je na doradu Direkciji za ekonomsko planiranje Prijedlog informacije o kretanju makroekonomskih pokazatelja za siječanj - veljaču 2015. godine

Vijeće ministara BiH zadužilo je Agenciju za unapređenje stranih investicija u BiH da, u saradnji s državnim ministarstvima vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, financija i trezora te komunikacija i prometa, pripremi i Vijeću ministara BiH dostavi dorađeni materijal za poboljšanje poslovnog okruženja u BiH.

Također, Vijeće ministara je donijelo Uputstvo o metodologiji u postupku srednjoročnog planiranja, praćenja i izvještavanja u institucijama BiH, te je zadužilo Ministarstvo financija i trezora BiH da izradi informaciju za jačanje sustava unutarnjih kontola te da radi efikasnosti poslovanja i pouzdanosti finansijskih izvještaja uspostavi odgovarajući sustav kontrola koji će osigurati uredno i ažurno računovodstvo i time smanjiti rizik ponavljanja negativnih revizorskih nalaza.

Zaduženo je i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da, u suradnji s Ombudsmanom za zaštitu potrošača BiH, pripremi prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zaštiti potrošača BiH, kojim će se izičito zabraniti indeksiranje kredita u stranoj valuti, osim u eurima.

Kopirati
Drag cursor here to close