Agencija za statistiku

Odgovori na pitanja iz EU upitnika moraju prezentirati stanje kakvo jeste

Gospodarstvo / Flash | 25. 11. 2016. u 12:55 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za statistiku BiH (BHAS) je u sklopu priprema za popunjavanje Upitnika za članstvo BiH u EU formirala radnu grupu od predstavnika iz svih statističkih područja koji će pripremati pojedinačne odgovore na pitanja iz Upitnika i odredila koordinatora grupe koji će koordinirati rad na Upitniku unutar Agencije.

''Također, Agencija je intenzivirala suradnju i s institucionalnim korisnicima, predstavnicima bh. institucija koje će sudjelovati u popunjavanju Upitnika, kao i s davateljima podataka'', kazala je za Fenu savjetnca za odnose s javnošću Agencije za statistiku BiH Mirsada Adembegović.

Napomenula je da se poglavlje 18. EU upitnika odnosi na službenu bh. statistiku, te da će Agencija za statistiku BiH, kao nadležni organ za proizvodnju i diseminaciju statističkih podataka BiH, te organ koji izvršava međunarodne obaveze BiH u vezi sa statistikom, odgovarati na pitanja iz tog poglavlja. Osim toga, Agencija će i drugim institucijama dostavljati službene statističke podatke zbog toga što podaci zvanične statistike i podaci statistika koje institucije interno proizvode za svoje potrebe moraju biti usklađeni.

''Agencija za statistiku BiH spremna je odgovoriti na sva pitanja jer je Upitnik presjek stanja u državi. Odgovori na pitanja moraju biti točni i prezentirati stanje kakvo jeste. Ukoliko ne budemo imali pokazatelje za neko pitanje to ćemo i napisati. Odgovori na pitanja će biti, kako za cijelu Bosnu i Hercegovinu, tako i za službenu bh. statistiku, polazna osnova za unapređenja i ispunjavanje obaveza koje dobijemo u sljedećem razdoblju'', navela je Adembegović.

Naglasila je da Agencija za statistiku BiH stalno radi na usklađivanju službene statistike s međunarodnim statističkim standardima.

''Jako je važno da je i popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine urađen u skladu s međunarodnim statističkim standardima zbog toga što se podaci iz svih statističkih područja proizvode na osnovu broja stalnih stanovnika. To će pomoći i Agenciji i drugim institucijama da podaci u Upitniku budu usklađeni. Još ne znamo koja ćemo pitanja dobiti, ali pretpostavljamo da će pitanja iz oblasti poljoprivrede biti izazov zbog toga što, zbog nepostojanja relevatne legislative, nije proveden popis poljoprivrede pa samim tim imamo ograničen broj indikatora'', istaknula je Adembegović.

Pojasnila je da će Agencija za statistiku BiH davati odgovore na pitanja iz Upitnika koji se odnose na službenu bh. statistiku, dok će svaka institucija davati odgovore iz oblasti za koju je nadležna.

Bosna i Hercegovina će 9. prosinca dobiti Upitnik od Evropske komisije. Upitnik sadrži detaljnu listu pitanja koja svojom strukturom prati strukturu kriterija za članstvo u EU, a cilj je da se kroz odgovore napravi sveobuhvatan uvid u politički, pravni, društveni, ekonomski i administrativni sistem države koja je podnijela zahtjev za članstvo u EU, te ocijeni njegova kompatibilnost sa sustavom i vrijednostima koje egzistiraju u EU i državama članicama EU.

 

Kopirati
Drag cursor here to close