Loš stupanj naplate

Odgođeno donošenje odluke o visini RTV pretplate

Gospodarstvo / Flash | 09. 03. 2015. u 14:04 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komisija za promet i komunikacije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici razmatrala Prijedlog odluke o iznosu RTV pretplate, akt Regulatorne agencije za komunikacije BiH, ali je odgodila donošenje odluke o visini RTV pretplate.

Dogovoreno je da u sljedećih 15 dana bude održana tematska sjednica Komisije o ovom pitanju na koju će biti pozvani predstavnici Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije, Odbora sustava, javnih emitera kao i predstavnici Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH dostavila je prijedlog za utvrđivanje visine iznosa RTV pretplate i predlaže da se RTV pretplata utvrdi u iznosu od 7,50 KM mjesečno.

7,50 KM mjesečno

U obrazloženju, RAK podsjeća da je visina RTV pretplate inicijalno utvrđena u iznosu od 6,00 KM još u siječnju 1998. godine od Upravnog odbora Javnog poduzeća RTVBiH. Nakon toga, navodi se dalje, nije donošena nikakva posebna odluka o visini takse nego je, na temelju Zakona o Javnom RTV sustavu BiH, vršeno usklađivanje visine RTV pretplate sa službenom stopom inflacije, tako da sada RTV taksa iznosi 7,50 KM.

Kako se navodi, Agencija je razmatrala pitanje visine RTV pretplate i stupnja njezine naplate, pa je zaključeno da u trenutnim okolnostima ne postoje argumenti koji bi opravdali promjenu visine RTV pretplate. Temeljni razlog na kojem je zasnovan ovaj zaključak je u činjenici da je stupanj naplate RTV pretplate veoma nizak pošto taksu sada plaća tek nešto više od 50 posto obveznika.

Predsjedavajući Vijeća RAK-a Plamenko Čustović je kazao da ključni razlog zašto predlažu da RTV pretplata ostane onoliko koliko je sada, jeste taj da naplata nije dobra.

Član Komisije Šemsudin Mehmedović je, između ostalog, kazao da nemaju nikakvog obrazloženja ove odluke, nemaju nikakve analize koliki je stupanj naplate, tko plaća, tko ne plaća, zašto ne plaća...

Koliki je stupanj naplate, tko plaća, tko ne?

Također je postavio pitanje zašto je ovako loš stupanj naplate RTV takse?

''Pogledajte koliko su na niskom nivou prihodi od marketinga u javnim emiterima'', kazao je Mehmedović, dodajući da prihodi od marketinga trebaju biti drastično veći.

Po njegovim riječima, ovo je dokument koji bi zahtijevao opširno obrazloženje i jednu analizu.

Član Komisije Staša Košarac je kazao da je ovo važno pitanje i da ono podrazumijeva i 'malo ozbiljniji pristup'.

''Prema informacijama kojim raspolažem, Odbor sustava se nije izjasnio o visini RTV pretplate, isto tako nisu ni servisi, odnosno emiteri'', kazao je Košarac.

Po njegovim riječima, i servisima i sustavu treba dati dovoljno vremena i prostora i mogućnosti da iznesu svoja stajališta u vezi s iznosom RTV pretplate.

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije Nikola Lovrinović je podsjetio da je ova komisija tražila analizu financijskog učinka predloženog iznosa RTV pretplatena buduće poslovanje javnih RTV servisa u BiH.

Nema obrazloženja

''Osim što uz odluku nemamo obrazloženje, ne znamo neke stvari, te analize nema'', kazao je Lovrinović.

Komisija za promet i komunikacije je danas usvojila Informaciju o održanoj prezentaciji o temi: 'Stanje integracija Bosne i Hercegovine s Europskom unijom u oblasti energetike'.

Kopirati
Drag cursor here to close