Okrenuti se sami sebi

Odgađaju se isplate: BiH ostaje bez novca od MMF-a

Gospodarstvo / Flash | 25. 06. 2015. u 07:19 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna ministrica financija Jelka Milićević izjavila je za Dnevni avaz kako BiH više ne može računati na novac Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), zbog čega će vlasti morati tražiti alternative i smanjivati troškove i određene kapitalne transfere.

"Znali smo već u prvoj misiji da MMF ima mnogo uvjeta i da ih nećemo moći lako ispuniti, tako da nismo sjedili prekriženih ruku. Ali, sada je jasno da ćemo velike probleme morati riješiti bez MMF-a", rekla je Milićević za Dnevni avaz.

Prema njezinim riječima, rebalans federalnog proračuna ići će u pravcu smanjenja troškova, odnosno transfera i kapitalnih transfera, a vlast mora energičnije krenuti u reforme i rezove, prije svega u reformu javne uprave, kao i zakona o radu.

"Morat ćemo drugačije postaviti fiskalnu stabilnost i reformu javne uprave ako mislimo sebi dobro. Sami sebi ćemo morati odrediti te termine, ako mislimo preživjeti", upozorila je Milićević.

Potvrdila je kako će, najvjerojatnije, biti odgođena isplata poticaja u gospodarstvu, kao i stvaranje povoljnijih preduvjeta za stabilnije punjenje proračuna.

"U ovom trenutku mi nismo ozbiljni partneri MMF-a u smislu reformi za koje oni vide da su nam potrebne", kaže Milićević.




Podsjećamo federalna ministrica financija i ranije je govorila o pripremama za situaciju ako MMF odbije Federaciju. Naime, nakon sastanka s predstavnicima misije MMF-a prošlog tjedna, Milićević je istaknula kako se radi na izradi rebalansa Proračuna FBiH za ovu godinu ukoliko izostanu sredstva međunarodnih financijskih institucija koja su planirana u Proračunu FBiH za 2015. godinu.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda boravila je u Bosni i Hercegovini od 10. do 24. lipnja te s predstavnicima vlasti razgovarala o mogućem novom aranžmanu s MMF-om.

Uvjet za njegovo dobivanje je usvajanje i potpisivanje Reformske agende za Bosnu i Hercegovinu.

Inače, deficit u Federaciji BiH iznosi 646 milijuna KM.

Kopirati
Drag cursor here to close