U pripremi još pet

Od ukupno 61 mjere Akcijskog plana Federacija BiH do sada provela 17

Gospodarstvo / Flash | 11. 05. 2016. u 09:43 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Vlada FBiH je do sada ispunila 17 od 61 mjere iz Akcijskog plana za provođenje Reformske agende, koliko je ukupno predviđeno da bude provedeno u FBiH'', kazao je savjetnik federalnog premijera Goran Miraščić. Prema njegovim riječima, 61 mjera trebala bi biti provedena u razdobju od 2015. do 2018. godine.

Granski ugovori

''U sljedeća dva do tri mjeseca trebalo bi biti provedno još četiri do pet mjera. To se prije svega odnosi na donošenje odgovarajućih zakona, poput zakona o stečaju, o predstečajnom poravnanju, o šumama, o turizmu, te izmjene Zakona o gospodarskim društvima, kojima će biti definirani uvjeti za povezivanje radnog staža radnicima. Također, trenutno se vode pregovori o sklapanju granskih kolektivnih ugovora'', pojasnio je Miraščić, piše Faktor.ba.

Osim pobrojanih zakona, spomenuo je i da Vlada priprema i izmjene odgovarajućih zakona kojima bi se oporezovale sve naknade koje ne spadaju u plaću uposlenika, kao što su naknada za topli obrok i slično.

''U sljedećem razdoblju trebao bi biti usvojen i zakon o mirovinsko-invalidskom osiguranju. Vlada je već usvojila prijedlog ovog zakona i on se trenutno nalazi u parlamentarnoj proceduri. Očekujemo da bi i ova mjera trebala biti usvojena u sljedećih nekoliko mjeseci'', dodao je Miraščić.

Posljednjih tjedana ponovno se sve više govori o uvjetima na osnovu kojih će se ocjenjivati kredibilnost aplikacije za prijem BiH u članstvo EU. Pregovori o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju privode se kraju i u sljedećih nekoliko tjedana očekuje se njegovo parafiranje.

Mehanizam koordinacije

Proteklog tjedna je održan sastanak predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića sa entiteskim pemijerima Fadilom Novalićem i Željkom Cvijanović, na kojem je razgovarano o Mehanizmu koordinacije. Prema izjavama sudionika, uskoro se može očekivati da u potpunosti bude okončan posao na usuglašavanju Mehanizma koordinacije.

Paralelno s ovim procesima, u tijeku je i ispunjavanje obaveza iz Reformske agende. Ilustracije radi, na pretposljednjoj sjednici Vijeće ministara je usvojilo Strategiju upravljanja dugom, što predstavlja jednu od mjera predviđenih Akcijskim planom, piše Faktor.ba.

Zbog svega navedenog može se očekivati da aplikacija BiH za članstvo u EU dobije pozitivnu ocjenu, odnosno da se realiziraju predviđanja da BiH tijekom sljedeće godine dobije kandidatski status.

Kopirati
Drag cursor here to close