Vrtoglavi rast

Nabavna cijena goriva 3 KM?!

Iz Vanjskotrgovinske komore BiH kažu da su već obavili razgovor sa prijevoznicima međunarodnog prijevoza putnika, čija je zabrinutost neminovna.
Gospodarstvo / Flash | 03. 03. 2022. u 20:50 BHRT
Nova cijena goriva za bh. građane

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijena nafte na globalnom tržištu zbog geopolitičkih odnosa i visoke potražnje vrtoglavo raste. Kako saznaje BHRT, dobavljači u Bosni i Hercegovini od sutra će nabavnu cijenu plaćati već tri marke, zbog čega će građani za litar goriva morati odvojiti i više. Do kada će cijene rasti nije poznato. Za sada su reagirali samo prijevoznici, koji ne mogu sa sigurnošću tvrditi da će svoj posao moći i obavljati. I dok se čeka da nove nabavne cijene budu na snazi, za portal BHRT-a potvrđeno je iz Vanjskotrgovinske komore BiH da će za građane sutra cijene biti uvećane za 10-15 feninga.

Prema saznanjima BHRT-a od sutra, četvrtog ožujka, nova nabavna cijena goriva na tržištu iznosit će već 3 KM. Prema riječima izvora koji im je ustupio na uvid novi cjenovnik nabavke naftnih derivata, situacija je sve teža. A situaciju najbolje opisuju građani koji su danas na jednoj od benzinskih pumpi rijetko bili raspoloženi za razgovor.

Teško da netko može predvidjeti do koje granice će rasti cijena goriva. Iz Vanjskotrgovinske komore BiH kažu da su već obavili razgovor sa prijevoznicima međunarodnog prijevoza putnika, čija je zabrinutost neminovna.

"Ta cijena postaje iznimno neisplativa, njihovo povećanje cijena usluga postaje iznimno neisplativo, odnosno njihovo povećanje cijena usluga bi dovelo do neisplativosti onih koji koriste taj prijevoz i ugrozio njihovo poslovanje'', mišljenja je Vjekoslav Vuković iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Olakšanje za građane BiH bilo bi barem privremeno usvajanje SDP-ov Prijedloga zakona o smanjenju ili privremenom ukidanju akciza na gorivo u BiH, čime bi troškovi goriva za građane bili manji za oko 40 feninga po litru.

"Ukidanje akcize makar na privremenoj osnovi je racionalan potez, razloga ima, ali ima li racionalnog razmisljanja međuu političarima, ohrabruje da brojni analitičari podržavau ovo kao mjeru koja će osim cjene goriva utjecati lančano na pojeftinjena svih proizvoda na koja utječe cijena goriva. Odliučivat će se u Domu naroda, ocekujem da se Zastupnički dom  ovo usvojiti'', kazao je Saša Magazinović, SDP.

Upravo cijena goriva uzrokuje i povećanje cijene svih proizvoda ovisnih o gorivu. U ovm slučaju, ekonimista smatra da kao zemlja moramo reagirati najbolje.

"Ono što bi bilo važno i najvažnije za građane da u ovoj situaciji poplave globalne inflacije, da nešto uradimo kao zemlja, ako bi se prihvatilo zaustavljanje naplate akciza na period 6 mjeseci, onda bi govrivo bilo 35 feninga jeftinije a možda i više, ističe Zoran Pavlović, ekonomista.

Hoće li političari u Bosni i Hercegovini biti odlučni u pomoći svojim građanima i napraviti potez ukidanja akciza na gorivo barem privremeno, bit će objelodanjeno 9. ožujka kada je zakazana sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštineBiH. To će biti i prilika da pokažu koliko u teškoj situaciji misle na one koji ih biraju.

Kopirati
Drag cursor here to close