Tekstilna industrija

Od prijeratnih radnika u sektoru tekstila danas ostalo oko jedne četvrtine

Gospodarstvo / Flash | 09. 03. 2017. u 14:02 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od prijeratnih više od 100.000 radnika u sektoru tekstila i obuće u Bosni i Hrcegovini do danas je ostalo oko jedne četvrtine. Izjavio je to Feni predsjednik Sindikata tekstila, kože, obuće i gume FBiH Ramiz Omanović, koji je istaknuo da je drastičan pad broja radnika posljedica uništavanja gospodarstva u toj djelatnosti s počinjanjem tranzicije i privatizacije.

Pojasnio je da su ti procesi u velikom broju slučajeva završavani stečajem i likvidacijom firmi, što je vidljivo iz podataka o gašenju 32 sindikalne organizacije, odnosno isto toliko tvornica.

Omanović je precizirao da je, po podacima Zavoda za statistiku FBiH, u listopadu 2016. u tom sektoru bilo zaposleno 21.415 radnika, a da je prosječna plaća iznosila 403 KM.

''Ključni problem predstavlja to što današnje bh. firme u djelatnosti tekstila, kože, obuće i gume nemaju svoj proizvod već su osuđene da rade tzv. lohn poslove, odnosno poslove dorade proizvoda za velike strane firme koje isporučuju sav materijal, a naši radnici prodaju samo svoju radnu snagu '', naglasio je Omanović.

Naveo je da nekada prepoznatljive bh. firme, kao što su Borac Travnik, Aida, KTK ili Viteks, više ne postoje, a novonastale imaju potpuno drugačiji odnos i ne dopuštaju formiranje sindikata.

Omanović je rekao da su u tim firmama radnici često zaposleni na jedan do tri mjeseca i da mnogi bivaju otpušteni u razdobljima smanjenjog obima posla.

Kopirati
Drag cursor here to close