Ništa od izgradnje?

Od ogromnog bazena u Vrapčićima ostalo samo sjećanje

Gospodarstvo / Flash | 02. 05. 2017. u 10:46 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sjevernom dijelu grada Mostara, točnije u Vrapčićima, dugo očekivani nastavak izgradnje, još od prije rata izgrađenog ogromnog bazena, smještenog pokraj jezera u Vrapčićima, nikada nije nastavljen. Na ovoj destinaciji je zamišljen aqua park, projekt vrijedan više milijuna, koji je trebao postati atraktivno turističko odredište, no, nikada nije poslužio toj svrsi.

Aqua park je, prema planu, trebao sadržavati otvorene i zatvorene bazene, te dodatne sportske terene. Radovi na njemu nikada nisu završeni jer je počeo rat, a nakon toga, do danas ništa nije urađeno na tom planu, te sada to područje propada neiskorišteno, umjesto da prima stotine kupača željnih spasa u ljetnim danima, piše Dnevni list.

Projekt izgradnje

Riječ je o dva bazena za kupanje, kao kompenzacija građanima Mostara za Neretvu i stvaranja jezera hidroelektrane Mostar. Jedan od dva bazena, ukupne površine 35 700 metara četvornih, prosječne dubine 2 metra, trebali su biti središnji objekti vodenog parka u idejnom projektu „Sportsko rekreacijskog centara Vrapčići”.

Kompleks je zamišljen kao sportsko-rekreacijski centar koji bi po svojoj veličini, sadržajima, lokacijom i objektima značajno unaprijedio turističku ponudu i kvalitetu života grada Mostara i regije Hercegovine. Projektom je predviđena izgradnja uslužnih, hotelijerskih, ugostiteljskih, turističkih, trgovinskih i sportskih sadržaja, koji mogu funkcionirati kao cjelina ili zasebni dijelovi. Izgradnja bazena je zamišljena kao nadoknada nemogućnosti kupanja u Neretvi, odnosno jezeru sjeverno od brane HE Mostar.

Danas je vrlo teško doći do dokumenata koji bi nam omogućili opisati cjelovitu sliku tih odnosa na relaciji Općina- Elektroprivreda koji su trebali biti pretočeni u obvezne uvjete izgradnje spomenutih objekata.

Zapuštena lokacija

Nažalost, danas je ta lokacija nelegalno odlagalište otpada, te je cijela lijeva strana obale uz bazen prekrivena raslinjem, otpadom i šutom, no, ni druga strana uz samo jezero nije ništa bolja. U to smo se i sami uvjerili prilikom posjeta spomenutoj lokaciji.

Cijela obala jezera u Vrapčićima, sve do spomenutog bazena, danas izgleda jako zapušteno. Nekada je tu bilo kupača i mnoštvo ribara, no, danas se mogu samo pojedini ribari vidjeti na obalama jezera. Pojedini građani Mostara, pa i okolice, ovu dionicu koriste i kao mjesto za rekreaciju.

U razgovoru s mještanima naselja Vrapčići, podsjetili su se ljetnih dana koje su uglavnom provodili na spomenutom jezeru, jer je bilo dosta čisto, dok se danas broj kupača sveo na minimum upravo zbog onečišćenosti.

Kopirati
Drag cursor here to close