UINO

Od 1. siječnja 2017. novi iznos trošarina na cigarete i duhan

Gospodarstvo / Flash | 31. 10. 2016. u 12:40 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje (UINO) BiH usvojio je, na današnjoj sjednici u Mostaru, Odluku o utvrđivanju specifične i minimalne trošarine na cigarete i na duhan za pušenje za 2017. godinu.

Prema usvojenoj odluci, koja se zasniva na Zakonu o trošarinama u BiH, od 1. siječnja 2017. godine minimalna trošarina iznosit će 2,42 marke, a specifična trošarina 1,35 maraka za pakiranje cigareta od 20 komada.

Trošarina na duhan za pušenje utvrđuje se u visini od 80 posto minimalne akcize i iznosit će 96,80 maraka po kilogramu, priopćeno je Uprave za neizravno oporezivanje.

Porezni obveznici i druge osobe koja se bave prometom cigareta dužni su popisati zalihe cigareta na dan 1. siječnja i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru UINO do 7. siječnja 2017. godine, dok se obračun trošarina mora dostaviti do 17. siječnja ove godine kako bi se obračunala razlika.

Kalkulaciju maloprodajne cijene, formirane shodno odluci, porezni obveznici dužni su dostaviti nadležnom regionalnom centru UINO do 30. studenog 2016. godine.

Upravni odbor UINO usvojio je danas i Odluku o utvrđuju količine dizel goriva koje se koristi za potrebe rudnika, termoelektrana i željeznica na koje se ne plaća cestarina za 2017. godinu.

Odredbe te odluke odnose se na dizel gorivo koje koriste rudnici i termoelektrane u procesu proizvodnje i željeznice za pogon šinskih vozila, i to na određenu količinu koju odobri Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje na prijedlog vlada entiteta i Brčko distrikta.

Odluka će se primjenjivati od 1. siječnja 2017. godine, a za njenu provedbu zadužena je Uprava za neizravno oporezivanje koja će jednom u tri mjeseca Upravnom odboru podnositi izvješća o njenoj realizaciji, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close