Mostarski sajam

Ocijenjeno devedeset uzoraka vina, proglašenje pobjednika na Sajmu turizma

Gospodarstvo / Flash | 06. 03. 2017. u 12:58 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvadeseto ocjenjivanje vina na Međunarodnom sajmu gospodarstva Mostar 2017. održano je u ponedjeljak u prostorijama tvrtke Mostarski sajam.

Višečlana međunarodna komisija, sastavljena od vrhunskih enologa predvođena prof. dr. Bernardom Kozinom, ocjenjivala je više od devedeset uzoraka crnih i bijelih vina pristiglih iz Hercegovine, Hrvatske, Makedonije i Slovenije.

''Prema Pravilniku ocjenjivanja Mostarskog sajma, vinski uzorci koji dobiju prosječnu ocjenu iznad 90 bodova (OIV) od 100 mogućih, dobivaju veliko zlatno odličje. Uzorci koji dobiju 80 do 89 bodova dobivaju zlatno odličje, dok vina koja dobiju ocjenu nižu od 75 bodova dobivaju plaketu za sudjelovanje i sasvim normalno sudjeluju na tržištu vina, a takvih je vina jako puno'', kazao je Kozina.

Dodao je kako vina moraju krasiti neupitna čistoća u mirisu, kakvoća u okusu, te opći dojam.

''Kada se radi o grupi bijelih vina glavnina je berba 2015./2016., dok su uzorci u kategoriji crnih vina većinom 2013./2015.'', kazao je Kozina te naglasio kako su njegovi, kao i dojmovi njegovih kolega, vrlo zadovoljavajući.

''Uzorci vina koji dolaze posljednjih godina u tehničkom i tehnološkom smislu su visoke kakvoće što nam ne daje pravo da se uspavamo, jer tehnologija i znanost napreduju i treba ih pratiti'' poručio je Kozina.

Glavna enologinja u vinariji "Skovin" iz Skoplja Venera Gelebesev Krstic smatra kako je cijela regija povoljna za proizvodnju vina te da se na ovom području uzgaja mnogo vinovih loza.

Naglasila je kako kvaliteta vina ovisi od sastava tla i klime.

Priznanja najboljim vinarima biti će uručena u okviru podsajamske manifestacije Sajam turizma koja se održava u sklopu jubilarnog 20. međunarodnog sajma gospodarstva – Mostar 2017., od 4. do 8. travnja.

Kopirati
Drag cursor here to close