Herag

Obnovljena cesta do Kule Stjepana Kosače do kraja godine

Gospodarstvo / Flash | 30. 09. 2016. u 06:55 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cesta koja vodi prema Kuli hercega Stjepana Kosače u Ljubuškom do kraja godine će biti rekonstruirana i asfaltirana. Riječ je o radovima koji će biti izvedeni u sklopu prekograničnoga projekta “Tematske rute srednjovjekovne Hercegove zemlje - tema srednji vijek” čiji je nositelj u BiH JU Razvojna agencija ZHŽ - HERAG, dok su partneri Općina Ljubuški, Turistička zajednica ZHŽ te JU Radimlja.

“Natječaj za izvođenje radova na cesti za Kulu herceg Stjepana Kosače je u tijeku te se njegovo okončanje očekuje u prvoj polovini listopada. Nakon toga slijede potpisivanje ugovora s izvođačem radova i njihov početak. Prema našim procjenama, svi radovi bi trebali biti završeni do kraja godine”, kazao je za Večernji list Ivan Jelčić, direktor JU HERAG ZHŽ.

Ističe kako će u sklopu ovog projekta HERAGA-a i Općine Ljubuški biti asfaltiran jedan kilometar ceste, u što će biti uloženo 70 tisuća eura.

“Cesta će biti široka 5,5 m, odnosno imat će dva traka, i bit će asfaltrana do rampe, s obzirom na to da prostor iznad rampe ulazi u zaštićenu zonu i tu nisu dopušteni radovi”, navodi Jelčić. Dodaje kako je glavni projekt izradio Građevinski fakultet Sveučilišta u Mostaru.

Inače, asfaltiranje ceste jedan je od prvih koraka prema obnovi Kule hercega Stjepana Kosače koja, uz svoje povijesno značenje, predstavlja jedan od značajnih turističkih potencijala općine Ljubuški. Tako će se u sklopu već navedenoga projekta prvi put formirati počasna garda hercega Stjepana.

“Trenutačno se radi na osmišljavanju odjeće, odnosno odijela koja bi članovi ove garde nosili. Riječ je o autentičnoj odjeći i oružju iz srednjeg vijeka, za što su sredstva osigurana”, kaže Jelčić.
Inače, agencija HERAG je u proteklom razdoblju realizirala značajan broj projekata, na osnovi kojih je privukla i na područje ZHŽ-a uložila više od 3,000.000 KM grant sredstava. Važno je naglasiti kako, uz grant sredstva, u svim projektima financijski sudjeluje lokalna zajednica odnosno općine na čijem se području projekt provodi, kao i ZHŽ. Jedan od najvećih realiziranih projekata svakako je “Home Grown Business” čija je ukupna vrijednost oko 623.000 eura, od čega 500.000 eura granta.

“U sklopu ovog projekta na području općine Ljubuški napravljen je i otvoren objekt poslovnog inkubatora koji se prostire na 670 četvornih metara, a svrha mu je na neki način predstavljati dom za razvoj novih tvrtki i obrta”, navodi Jelčić. Dodaje kako je u sklopu spomenutog projekta uspostavljena mreža 22 mentora koja djeluju na području cijele ZH županije, pa i šire.

“Nadalje, projekt ‘Home Grown Business’ je podrazumijevao i novčani fond od 60.000 eura koji je podijeljen poduzetnicima iz Ljubuškog, Posušja, Gruda i Širokog Brijega, te je tim sredstvima potpomognuto 16 poslovnih ideja”, kaže Jelčić.

Još jedan od projekata koji je završen ovih dana je uređenje starog rimskog logora na lokaciji Gračine u Ljubuškom. Naime, kroz projekt “Connecting Separated”, čiji su nositelji Grad Solin i Općina Ljubuški, a partneri JU RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije i HERAG, uređeni su imovinsko-pravni odnosi na starom rimskom logoru Bigeste, potom je završen pristupni put, postavljene su klupe i stolovi, te je zasađeno cvijeće.

“Postavljena je i info-ploča o projektu i nalazištu, tako da smo dobili jedan novi turistički proizvod u Ljubuškom”, ističe Jelčić. Naglašava kako je HERAG trenutačno prijavljen na još četiri projekta, te da se prilikom prijava vode projektima iz strategije razvitka ZHŽ-a za razdoblje 2014. - 2020.
“To je dokument koji nam je od velike važnosti, na koncu, sudjelovali smo u njegovoj izradi”, zaključio je Jelčić.

Kopirati
Drag cursor here to close