Dugovanja

Objavljen popis najvećih dužnika za zdravstveno osiguranje u HNŽ

Gospodarstvo / Flash | 19. 06. 2015. u 11:23 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Željeznice Federacije , mostarski Vodovod, Granit, Hidrogradnja, Javno komunalno poduzeće Čapljina, mostarski Komos te Javno komunalno poduzeće Jablanica na vrhu su poduzeća koja ne plaćaju zdravstveno osiguranje.

Kako je navedeno iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije Željeznice FBiH, kao predvodnik liste, dužan je skoro 7,8 milijuna KM za 753 uposlena.

Mostarski Vodovod nije uplatio više od 3,5 milijuna KM za 227 uposlenih dok jablanički Granit, s 217 uposlenik duguje skoro 2.6 milijuna KM.

Iz Zavoda navode kako je neredovitost uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje, osim što je nedopustivo u smislu poštivanja važećih zakonskih propisa, nedopustivo i s aspekta osiguranika koji neodgovornost svojih poslodavaca plaćaju cijenom nemogućnosti korištenja zdravstvene zaštite na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a

''Članak 87. Zakona o zdravstvenom osiguranju F BiH propisao je kako se obvezniku uplate doprinosa (poslodavcu) kod kojega se utvrdi da nije uplatio doprinos obustavlja daljnje korištenje zdravstvene zaštite izuzev hitne medicinske pomoći. Ponovno pravo korištenja zdravstvene zaštite u cijelosti se uspostavlja danom podmirenja svih dospjelih, a ne uplaćenih sredstava županijskom zavodu sukladno Zakonu o obligacijskim odnosima ili potpisivanjem Sporazuma o obročnoj otplati duga s Poreznom upravom F BiH'', navodi Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ.

Unatoč svim aktivnostima koje poduzima Zavod i Porezna uprava F BiH prema obveznicima uplate doprinosa u pravcu izmirenja pristiglih obveza na ime neuplaćenih doprinosa broj obveznika uplate doprinosa koji ne izmiruju zakonom propisane obveze se ne mijenja.

''Dok jedni izmiruju pristigle obveze drugi krše zakon i prestaju s izmirenjem obveza na ime doprinosa za svoje zaposlenike tako da dugovanja različitih državnih i privatnih firmi, prema ZZO – u HNŽ ne padaju ispod 40 milijuna konvertibilnih maraka'', navodi se u priopćenju Zavoda.

Među dužnicima na popisu su Hepok, Hercegovačka televizija, Radio Herceg-Bosne, Fabrika duhana Mostar, Soko Transmisije, Hotel Ero, Zavod za urbanizam…

Kopirati
Drag cursor here to close