Neograničen potencijal

Obiteljske firme nositelji gospodarstva svake države

Gospodarstvo / Flash | 07. 10. 2014. u 10:48 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obiteljske tvornice su nositelji gospodarstva svake države i njihov potencijal je neograničen, iako su izazovi s kojima se vlasnici obiteljskog gospodarstva suočavaju u cijeloj regiji svakim danom sve veći - izjavio je danas u Sarajevu predsjednik UO Pro Educa centar za edukaciju iz Banje Luke Dragan Močević.

Močević, koji je idejni tvorac projekta "Obiteljske firme - stub razvoja ekonomije BiH", sudjelovao je danas u Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH) na istoimenom okruglom stolu koji su organizirale Poslovne novine u suradnji s VTKBiH.

Naveo je da Centar za edukaciju Pro Educa već pet godina pokušava da usmjeri fokus nadležnih na obiteljske firme da bi ih animirali da se bave jednim od najznačajnijih pitanja za privredu. Dodao je da ne postoji dovoljno razvijena svijest o značaju porodičnih firmi za ekonomiju BiH, posebno ako se ima u vidu da su to firme koje u svjetskom prosjeku stvaraju 75 posto novih radnih mjesta.

''Obiteljske firme u BiH, kao i u regiji nalaze se pred najizazovnijom fazom koja uključuje generacijsku tranziciju i decentralizaciju upravljanja. Dileme koje stoje pred osnivačem i nasljednicima obiteljskih firmi bez obzira na veličinu i sektor u kome posluju veoma su slične'', izjavio je Močević.

Na okruglom stolu koji je okupio poduzetnike, vlasnike kompanija iz različitih grana gospodarstva, govorilo se o izazovima koji stoje pred obiteljskim firmama u BiH, rezultatima istraživanja u BiH, specifičnostima obiteljskih firmi u BiH i faktorima uspjeha u obiteljskim firmama.

Važan segment poslovanja svake kompanije je i marketing, pa je na okruglom stolu bilo riječi i o novostima u svijetu marketinga, o čemu je govorio Bernd Papenkort, predavač i predstavnik MCT - Menadžment Centar Turska. Ujedno je predstavio i specijalnu ponudu za sudjelovanje na međunarodnoj marketinškoj konferenciji pod nazivom “Change the Game”, koja će biti održana u Istanbulu 4. Prosinca.

Istanbul Marketing Summit 2014 okuplja neke od najboljih svjetskih mislilaca i poduzetnika koji istražuju nevjerojatan svijet promjena - brendova i inovacija, marketinga i ljudi koji, kako je kazao, krše postojeća pravila kreirajući budućnost prema svojoj vlastitoj viziji.

''Ovogodišnja konferencija nudi sudionicima da razmišljaju „naveliko“. Da biste vidjeli mogućnosti u svijetu koji se mijenja, istražit ćemo velike ideje koje su radikalno izazvale stare marketinške modele i nove brandove koji će vam dati inspiraciju za promjene i inovacije'', izjavio je Papenkort.

Okrugli sto, po riječima urednice Poslovnih novina Alene Ahmetspahić - Fočo organiziran je ususret Trećem poslovnom forumu „Porodične firme u FBiH - stub razvoja ekonomije FBiH“, koji će u Sarajevu na proljeće organizirati Pro Educa centar za edukaciju iz Banje Luke u suradnji s Poslovnim novinama.

Kopirati
Drag cursor here to close