Novac

Obećanje: Mirovine neće ni gore, ali ni dolje

Gospodarstvo / Flash | 15. 05. 2015. u 12:15 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Za sada nema nikakvih mogućnosti za povećanje mirovina, ali se neće ni dirati postojeća razina socijalnih prava'', poručio je federalni premijer Fadil Novalić nakon sastanka s izaslanstvom Saveza udruženja umirovljenika FBiH, na čelu s predsjednikom Omerom Omerefendićem.

Sastanku su prisustvovali dopremijer i ministar trgovine Aleksandar Remetić, ministar rada i socijalne politike Milan Mandilović i direktor Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje Zijad Krnjić.

''Rješavanjem pitanja deficita mirovinskog fonda i provođenjem reforme mirovinskog sustava, te njegovim restrukturiranjem, što svakako zahtijeva duže razdoblje, mogli bi biti stvoreni uvjeti za njegovu stabilizaciju, a onda i eventualno povećanje mirovina'', priopćeno je nakon sastanka.

Priopćeno je da će Vlada FBiH poduzeti ''niz reformskih mjera koje imaju za cilj povećanje poreznog obuhvata, kako bi se realni sektor, za koji u ovom trenutku nije moguće uvesti bilo kakva dodatna opterećenja, doveo u situaciju da se razvija, a sami tim i stvara uvjete za rast i novo zapošljavanje.

Istaknuto je da je reforma mirovinskog sustava dugoročan proces i da ne može biti provedena bez korjenitih promjena u drugim oblastima, posebno u zakonodavnoj i socijalnoj sferi, te da eventualno poboljšanje materijalnog položaja jedne od najugroženijih kategorija našeg društva, može doći samo nakon što ona da određene efekte.

Podsjećamo, nedavno je iz direktor Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje pokrenuta inicijativa za smanjenje mirovina zbog nedostatka novca no to je odbilo federalno Ministarstvo rada i socijalne politike.

Kopirati
Drag cursor here to close