stručno mišljenje

Nužna strategija razvoja energetskog sektora u BiH

Gospodarstvo / Flash | 09. 04. 2015. u 15:30 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osjeća se nedostatak strategije razvoja energetskog sektora u BiH i Federaciji BiH te je potrebno njeno donošenje na bazi stručnih stavova, a sastavni dio bilo bi korištenje obnovljivih i održivih izvora energije. Ovo je jedan od zaključaka okruglog stola koji je danas organizirala Gospodarska komora FBiH, pod nazivom "Uticaj politika EU u vezi sa suzbijanjem klimatskih promjena na razvoj energetike BiH".

Potpredsjednik Gospodarske komore FBiH Mirsad Jašarspahić je kazao da je politika EU u oblasti energije usmjerena na obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost, a već se sada rade planovi za smanjenje emisije stakleničkih gasova do 2030. pa čak i do 2050. godine. Podsjetio je da BiH posebno FBiH nema energetsku strategiju, što otežava donošenje odluka, a liberalizacija tržišta bi trebala doprinijeti razumijevanju energije kao robe na tržištu od značaja za dobrobit stanovništva i sve gospodarske grane.

Stoga je cilj okruglog stola i iniciranje hitne izrade strategije energijskog sektora u BiH i FBiH na bazi strčnih mišljenja, kao i uspostava sistema upravljanja rizikom kod izgradnje termoelektrana na ugalj, a s obzirom na prijetnje izazvane klimatskom politikom. Direktor firme "Energy 3“ Miralem Čampara je procijenio da BiH kroz mehanizme implementacije direktiva EU o korištenju energije iz OIE može privući oko sedam milijardi stranih investicija, a da pritom ostane dovoljno potencijala obnovljivih izvora energije za postizanje vlastitih obaveza.

Također i predsjednik Asocijacije proizvođača električne energije iz obnovljivih resursa u BiH (APEOR) Emir Avdić smatra da ispunjavanje preuzetih ciljeva treba vidjeti kao šansu za razvoj strojne i elektroindustrije, domaćih poduzeća i dobru priliku za angažiranje financijskog potencijala osnivanjem i radom energijskih zadruga.

Stručnjaci iz ove oblasti, akademska javnost, nevladine organizacije, poduzetnici, Gospodarska komora FBiH žele biti, kako je rečeno, partner vlastima u BiH, Vladi FBiH na planu razvoja energetskog sektora.

Kopirati
Drag cursor here to close