Nacrt Zakona

Novim zakonom okolišna dozvola izdavat će se zajedno s građevinskom dozvolom i vodnim aktom

Gospodarstvo / Flash | 22. 09. 2014. u 10:24 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je danas održana javna rasprava o Nacrtu Zakona o zaštiti okoliša Federacije BiH koji, kako je rečeno, predviđa pojednostavljene i ubrzanje procedure dobivanja okolišne dozvole te je usklađen s najnovijim standardima Europske unije.

Kako je u izjavi za novinare kazao pomoćnik federalne ministrice okoliša i turizma Mladen Rudež, radi se o vrlo dinamičnoj materiji koja se vrlo brzo mijenja u Europi i svijetu.

''Kroz iskustvo proteklih deset godina vidjeli smo sve manjkavosti dosadašnjeg zakona u praksi. Novim zakonom pokušat ćemo riješiti te stvari. Također, u međuvremenu su u Europskoj uniji izašli novi propisi koje mi pratimo, jer kao zemlja potencijalni kandidat za članstvo mi te propise moramo prenijeti u domaće zakonodavstvo'' kazao je u izjavi za novinare pomoćnik federalne ministrice okoliša i turizma Mladen Rudež.

Dodao je kako novi zakon ne tretira samo nova postrojenja već i postojeća koja će se uvesti u nove parametre, odnosno strože kriterije po pitanju okoliša, ili će biti zatvorena.

Savjetnik federalne ministrice okoliša i turizma Josip Dolušić istaknuo je kako se jedna od najznačajnijih izmjena u novom zakonu odnosi na dobivanje okolišne dozvole koja će se, kada novi zakon stupi na snagu, izdavati zajedno s građevinskom dozvolom i vodnim aktom.

''Tim integralnim pristupom pojednostavljuje se sama procedura dobivanja ovih dokumenata što bi trebalo olakšati posao i privući nove investitore'' kazao je Dolušić.

Današnja javna rasprava bila je druga od planirane četiri. Prva je održana u Sarajevu, a nakon Mostara, javne rasprave o Nacrtu Zakona o zaštiti okoliša Federacije BiH održat će se i u Bihaću i Tuzli 26. i 29. rujna.

Nakon toga ovaj dokument ide u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH na prvo čitanje.

Kopirati
Drag cursor here to close