Vlada

Novim zakonom do veće zarade od gospodarenja šumama

Gospodarstvo / Flash | 18. 02. 2016. u 17:14 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Šemsudin Dedić, nakon što je Vlada FBiH danas razmatrala Prednacrt zakona o šumama, istakao je da će lokalne zajednice imati značajnije prihode od korištenja šuma na svojoj teritoriji.

Tim prednacrtom zakona predviđeno je uređenje, očuvanje i zaštita šuma, šumskog zemljišta te održivo gospodarenje.

Dedić je podsjetio da ta oblast u Federaciji BiH već sedam godina nije uređena zakonom, a da je Ustavni sud FBiH krajem 2011. godine izvan snage stavio i uredbu koja je uređivala oblast šumarstva s objašnjenjem da su povrijeđena prava lokalne zajednice.

''Korisnici šuma izravno će na račun lokalnih zajednica uplaćivali sredstva'', pojasnio je Dedić.

Ta naknada povećana je u odnosu na raniji period.

Dedić je naglasio da su Prednacrtom predviđene i kazne za nepoštivanje, za korisnike šuma, ali i za sve one koji se ponašaju suprotno odredbama.

Naveo je da je u samom zakonu predviđena obaveza donošenja uredbe kojom bi se utvrdili kriterije za bodovanje kupaca na tržišnim osnovama, sve s ciljem efikasnijeg korištenja ove oblasti i otvaranja radnih mjesta.

''Opredjeljenje ove vlade je da se zakon poslije sedam godina donese jer nemamo niti jednim propisom reguliranu oblast šumarstva na nivou Federacije BiH'', istakao je Dedić.

Vlada Federacije BiH razmatrala je Prednacrt zakona o šumama koji će se ponovo naći pred članovima Vlade nakon što budu razmotrene određene primjedbe i prijedlozi na predloženi tekst prednacrta zakona.

Kopirati
Drag cursor here to close